Издвајамо Свет

ЗАПАД ЗАНЕМЕО: Руси почели пројекте производње борбених авиона са ласерским оружјем!

Русија је почела пројекат производње борбених авиона који ће имати ласерско оружје за уништавање противничких авиона али и њихових ракета.

Ласери ће моћи да “запале“ непријатељске системе навођења на нападачким ракетама, каже руска одбрамбена индустрија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, могло би потрајати пре него што видимо ласерске авионе у акцији, јер стручњаци предвиђају да они неће бити спремни још 10 година.

Русија ће поставити ласерско оружје на свој МиГ-41 авион шесте генерације.

Говорећи за руску новинску агенцију ТАСС, Владимир Микејев, саветник првог заменика директора Групе радио-електронских технологија (КРЕТ), рекао је: “Већ имамо ласерске заштитне системе инсталиране на авионима и хеликоптерима, а сада говоримо о развоју у области моћних ласера који ће моћи физички да униште системе навођења на ракетама.

“Грубо говорећи, моћи ћемо да запалимо “очи“ ракета које “гледају на нас“.“

“Наравнон, такви системи ће бити инсталирани и на авионима шесте генерације.“

Иако је Микејев оптимистичан по питању ласерских авиона, могло би потрајати пре него што они буду распоређени.

Стручњаци који су говорили за Натионал Интерест, рекли су да су авиони шесте генерације још увек у фази концептуалног дизајна.

Василиј Кашин, руски аналитичар за одбрану на Московској Високој економској школи (ХСЕ) рекао је за Натионал Интерест да ће авиони шесте генерације “у најбољем случају бити распоређени до 2035-2040. године.“

Поред ласерских авиона, Микејев види и распоређивање много беспилотних летелица.

Рекао је: “Један дрон у формационом лету ће носити микроталасно оружје, укључујући и вођену електронску муницију, док ће други дрон носити средства за радио-електронско потискивање и уништење, а трећи ће бити наоружан сетом стандардног оружја.“

Ова вест је дошла само два месеца након што је америчка војска успешно погодила беспилотну мету помоћу ласера монтираног на хеликоптеру Апацхе АХ-64.

Ово је била прва демонстрација да је потпуно интегрисани ласерски систем успешно погодио мету са ротационог крила, кажу из одбрамбене компаније Раyтхеон која је произвела овај уређај.

Ово оружје је готово тихо и невидљиво, што непријатељима изузетно отежава његово откривање и могли би се користити на бојном бољу у блиској будућности.

Ласер, који је тестиран на Wхите Сандс полигону за ракете у Новом Мексику, успешно је погодио мету на раздаљини од 1,4 км.

Ласер је произивела компанија Раyтхеон која је рекла да њихов уређај “обезбеђује надзор дугог домета, циљање, праћење, проналазак опсега и ласерско означавање.“

Ласерски системи су на Апацхе-у још од 1984. године када је први пут ушао у службу, али су били слаби и могли су водити само ваздух-земља ракете.

Ови ласери су посебно тачни јер, за разлику од метака и артиљерије који се испаљују у луку, они пуцају у правим линијама и довољно су снажни да униште мете.

 

Wебтрибуне.рс