Русија

Зашто је Путин најмоћнији човек на свету? Американци су покушали да објасне шта стоји иза његове доминације

Његова доминација се највише базира на војној моћи, сајбер моћи и култу личности.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина људи верује да је руски председник Владимир Путин вероватно најмоћнији човек на свету. Док је за многе он и даље права енгима, неоспорно је да иза његове доминације крије више битних фактора. Према писању западних медија, његова доминација се највише базира на војној моћи, сајбер моћи и култу личности.

Сајбер моћ

САД оптужује Русију да су њени хакери имали удела у америчким председничким изборима и да су помогли Доналду Трампу да победи, што Русија категорички пориче. Међутим, светски медији тврде да су руски хакери такође веома активни и у Естонији и Украјини.

Верује се да таква моћ датира још из доба СССР када су на њиховим факултетима обучавани врхунски инжењери.

Лазански: Америка не може да заустави Северну Кореју, АЛИ ИМА КО МОЖЕ!

Руска војска

Председник Русије Владимир Путин је особа која контролише и војску али и нуклеарно наоружање. Још од СССР у модернизацију војске се улаже огромна количина новца. У руској војци се налази укупно два милиона људи, имају јаку морнарицу, копнену војску и авијацију.

Култ личности

Његов култ личности је неоспоран и како пишу светски медији чини се да што га више критикују друге светске вође, да онда његова популарност код куће расте и да самим тим Руси више воле.

Грађани му дају подршку за активности у Украјини и Сирији јер им је стало да њихова земља има утицај на светска дешавања, па чак и по цену њиховог начина живота, који је паду због санкција које су европске земље и САД увеле Русији.

Руски медији

Западни медији пишу да Путин нема толеранцију према медијима који су критички настројени према њему и да се глас против њега ретко када чује. Иако према је према уставу загарантована слобода медија, у пракси често није тако.

О руским протестима против корупције масовно су писали страни медији, али у земљи се није толико извештавало о томе, чак је и полиција хапсила демонстранте.

Многи новинари који критикују Кремљ кажу да су застрашени и да верују да су им животи угрожени. Слободе има више и у онлине медијима, али су власти значајно ограничиле приступ сајтовима.

Економија

Међутим, иако је његов утицај велики, верује се да му највећи проблем представља стагнација руске економије и да је то његова једина слаба тачка.

Русија важи за земљу са великим неједнакостима. Само у Москви живи око 70 милијардера. Током 2016. године само 1% је поседовао чак 2/3 укупног богатства Русије. Са друге стране велики број грађани живи веома сиромашно са само 170 евра месечно.

Кремљ

Оно што је посебно интересантно јесте фасцинираност Запада институцијом Кремља. Та реч означава тврђаву и овакве грађевине се могу наћи на више места у Русији али је најпопуларнији онај у Москви који важи за симбол руске моћи још од XИИИ века.

Када се негде у свету чује реч Кремљ одмах се помисли на руског председника и његову моћ, а то је наслеђе које је стварано вековима, још од периода руских царева.

Кремљ је Путиново радно место и овде је провео укупно 13 година. Ако буде изабран за председника следеће године остаће на власти до 2024. године.

Руска тајна служба

Посебну пажњу у свету привлачи руска тајна служба. Свој утицај је стекла током СССР када је радила под именом КГБ. У то време је имала око 480.000 запослених.

Након завршетка Хладног рата у Русији су формиране две обавештајне службе ФСБ – Федерална безбедносна агенција и СВР – Страна обавештајна служба.

Поред њих посебну улогу игра и војна или главна обавештајна организација. Свој утицај су руски шпијуни задржали и данас, а своје операције обављају широм света – посебно у САД и Великој Британији.

 

Извор: Telegraf.rs