Регион

НАТО ПОЗДРАВИО ОТИМАЊЕ ИМОВИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, али „то није довољно”

НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда у Сарајеву о одбацивању апелације Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство (МАП) државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) у НАТО.

„Таква одлука ће помоћи књижењу непокретне војне имовине као власништва БиХ за потребе Министарства одбране БиХ. Владавина закона и поступци извршења морају се спроводити. Донесена одлука није довољна за активирање МАП-а, али је корак ка испуњавању услова из Талина“, саопштено је из НАТО штаба у Сарајеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из НАТО штаба су подсетили да књижење 57 „перспективних непокретних војних локација“ као власништва државне заједнице остаје једини услов за активирање МАП-а за државну заједницу БиХ.

„Савезници пажљиво прате дешавања и поздрављају напредак у књижењу непокретне војне имовине на БиХ. Истовремено, желе видети да лидери у БиХ убрзају настојања ка испуњавању услова који су министри спољних послова НАТО-а поставили у Талину у априлу 2010. године како би Акциони план за чланство за БиХ могао да буде активиран што пре“, наводи се у саопштењу из НАТО штаба.

Подсетимо, Уставни суд у Сарајеву одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат „Велики Жеп“ у Хан Пијеску буде укњижен на државну заједницу БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске обавезана је да укњижи на државну заједницу БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна у Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

 

 

Извор: Vostok.rs