Свет

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: „Ким Џонг Ун није лудак, он зна како је прошао Гадафи“

Коментатори немачке штампе баве се питањем хоће ли САД превентивно да ударе на Северну Кореју и упозоравају на нуклеарну катастрофу која прети, уз закључак да Запад мора да схвати: Пјонгјанг зна како је прошао (либијски вођа Моамер ел) Гадафи, преноси „Дојче веле“ (ДW).

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећа се да је Савет безбедности УН осудио потез Северне Кореје која је тестирала ракету дугог домета преко јапанске територије.

„Трамп и његови саветници су морали да приме к знању да је досадашња тактика према комунистичком режиму Северне Кореје страобално пропала“, пише „Шпигел онлајн“.

Немачки магазин наводи да се за сада амерички председник задовољио претњама, обећавајући (севернокорејском вођи) Киму Џонг Уну ватру и бес. Пре само неколико недеља је изјавио да му се чини како је Пјонгјанг почео да респектује Америку. А онда је уследио нови тест.

НАСА ОБЈАВИЛА НЕВИЂЕНИ СНИМАК НАЈБРЖЕГ АВИОНА КОЈИ ЈЕ ИКАДА ПОСТОЈАО: Локхид ускоро добија наследника

„Ким Џонг Ун додуше свесно није извео директан напад против САД или неког савезника, али је ракетни тест преко Јапана показао колико га плаше Трампове претње: нимало“, наводи „Шпигел“ у интернет издању.

Недељник наводи да „Трамп и његови саветници одлично знају да су у шкрипцу“.

„Иза затворених врата се у Белој кући већ седмицама разматрају сценарији за превентивни рат против Северне Кореје. Али закључак је увек исти: војни удар Сједињених Држава против Севера имао би за последицу рат између Северне и Јужне Кореје. Последице би биле разорне, поготово за милионску метрополу Сеул која лежи готово на демаркационој граници ка Северној Кореји, пише портал.

„Бадишес тагблат“ из Баден-Бадена пише да је „тешко предвидети како ће се ово завршити.

„САД ће војно реаговати најкасније ако севернокорејски диктатор испали своје омиљене играчке ка Гуаму“, сматра тај лист.

ДW преноси да дрезденски „Зексише цајтунг“ оцењује да „решавање конфликта војном силом не сме бити опција“.

„Исход би могла бити атомска катастрофа са стотинама хиљада мртвих и пустошењем Корејског полуострва. Постоји само један начин да се то спречи: причати и преговарати, колико год тешко било“, сматра коментатор тог дневника.

Лист „Манхајмер морген“ види ствари другачије.

„Ни најновији ракетни тест Северне Кореје није доказ да је диктатор Ким Џонг Ун лудак. Напротив. Испаљивање ракете је – у његовом изолованом схватању – примерена и неизбежна реакција на актуелне војне маневре САД са јужнокорејским и аустралијским савезницима. Па ипак, то су само дешавања на површини. У дубини већ месецима траје тиха дипломатија – разговори на тајним местима са којих ништа не цури у јавност“, пише у тексту тог листа.

Наводи се да се „треба се ослободити још једне илузије: нема тих преговора који ће натерати Кима да прекине ракетни програм“.

„То не могу да га натерају ни Сједињене Државе – посебно не оне. Јер за Кима се страшни пример зове: Моамер ел Гадафи. Гадафија са атомским оружјем нико не би напао. То значи да су нуклеарне бојеве главе за Кима животно осигурање. То ће Запад, хтео не хтео, морати да прихвати као реалност”, закључује лист из Манхајма.

 

Извор: Tanjug

 

Бонус видео:

https://youtu.be/-xfAHQum5po