Србија

НИКОЛИЋЕВА КАНЦЕЛАРИЈА МЕСЕЧНО КОШТА МИЛИОН ЕВРА Не знамо ни шта раде, ни каква је КОРИСТ ОД ЊИХ

За Савет и Канцеларију за сарадњу са Русијом и Кином, којом руководе бивши председник Томислав Николић и његови кадрови, месечно се издваја око милион евра из џепа српских пореских обвезника, а јавности се не полажу рачуни чиме се она конкретно бави, на шта троши толики новац и које користи грађани имају од ње.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Још пре три месеца Влада је формирала Савет за сарадњу са Русијом и Кином, на чијем је челу Томислав Николић, а у исто време основана је и Канцеларија која би, како је званично наведено, требало да обавља стручне и административне послове за потребе Савета.

РУСИ ДИГЛИ НЕВИЂЕНУ ПАНИКУ НА ЗАПАДУ И ЗАПАЊИЛИ СВЕТ: Руски нуклеарни бомбардер у пратњи ловаца СУ-35 кружи око

И док чланови тог тела, углавном неколико министара и државних секретара, као и сам Николић који је председник Савета, раде волонтерски, запослени у канцеларији примаће плате, и не само то. Порески обвезници плаћаће и далека путовања тима бившег председника, возни парк, комуналије, репрезентацију, одржавање, обезебђење…, а све заједно коштаће нас месечно око милион евра. Прецизну цифту нико у њој, али ни у Влади, није саопштио, као ни детаље о броју и саставу запослених.

Плата директора 139.000 динара, плус 90.000

Једино је познато да је њен директор Недељко Тењовић, који је пет година био на позицији генералног секретара председника Србије, у време када је функцију шефа државе обављао Томислав Николић. Како је објављено на сајту Агенције за борбу против корупције, плата Тењовића на месту директора Канцеларије износи 139.000 динара.

Осим месечне зараде, он прима и накнаду за одвојен живот од породице у висини од 48.000 динара, а држава сноси и трошкове закупа његовог стана од 42.000 динара.

„Блиц“ је у више наврата од Тењовића тражио податке о функционисању Канцеларије, али осим обећања да ће нам на сва наша питања одговорити, готово ништа нисмо добили.

У кратком телефонском разговору он је углавном уопштено одговорио на нека питања, уз напомену да ће нас за који дана примити у својој канцеларији и дати све податке. То се, међутим, није догодило.

Запослићемо још људи

– Тренутно је запослено мање од 15 људи, али биће нас више до краја године – било је практично све што нам је рекао.

Кина је у шоку након што се ванземаљски портал отворио на небу

Јавност до данас није званично обавештена ко ће све осим Тењовића бити ангажован у Канцеларији и који је коначан број запослених. По Уредби, коју је усвојила Влада, директор Канцеларије требало би да има помоћнике и заменика, који ће на тим позицијама бити ангажовани пет година.

ЗАСИЈАЛА ЕВРОПСКА ЗВЕЗДА, НИ СУДИЈА НИЈЕ ПОМОГАО РУСИМА: Црвена звезда је у Лиги Европе!

Према незавничним информацијама, у том телу требало би до краја године да буде 30 запослених, а незванично су се помињала имена са сумњивим биографијама. Ипак, њихова именовања нису званично потврђена.

Сајт у изради

Канцеларија иначе нема ни свој сајт, а како нам је незванично речено, на његовој изради наводно ради Управа за заједничке послове.

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија сматра да је оснивањем тог тела направљен озбиљан преседан, јер исто тако канцеларије могу да се отварају и за друге важне државе, попут САД или Канаде.

– Јасно је да је она основана да би се збринуо Николић, који је политички пензионер, као и његови људи, а и то што никоме не полажу рачуне није нормална демократска пракса. Најгоре је што та канцеларија неће дати боље резултате него што би их дала поједина министарства чији је то заправо посао – каже за „Блиц“ Добрашиновић.

Извор: Blic.rs