Свет

ОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ О СЛОБОДАНУ МИЛОШЕВИЋУ: Са Рокфелером пио виски, а најмоћнији човек рекао „Овај ће далеко догурати“!

Бивши председник Србије и Југославије Слободан Милошевић у пролеће 1979. године у Њујорку пио је виски и ћаскао са америчким тајкуном и једним од најмоћнијих људи света Дејвидом Рокфелером.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према записаним сећањима покојне банкарке Борке Вучић, Милошевић је тада као млади и перспективни банкар био фасциниран Рокфелером.

ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ ВРЕДЕЛО ЧЕКАТИ: Звезда се ПОХВАЛИЛА великим појачањем!

Истовремено, ни Рокфелер није остао равнодушан поводом Милошевићеве елоквентности и пословног резона, па је Вучићки готово резонски рекао:

– Овај ће далеко догурати.

Била је то, чини ми се, прва посета Милошевића Америци. Ја сам све то организовала. Код Рокфелера је било интересантно. Били смо код њега, кад сам представила Милошевића, каже Рокфелер: -Како млад човек?

А Милошевић је још слабо говорио енглески. Мислим, није он слабо говорио, али је био оскудан можда са банкарским изразима. Е сад смо се ми договорили шта ја да причам, шта ко други да прича, али ако Рокфелер пита, ја помажем… Међутим, Милошевић није тражио помоћ, није му ни требала.

– Кад сам га представила, Рокфелер га је прво питао како је родила пшеница. Он пита, одмах. Слоба на то каже: „Одлично, али боље је родио кукуруз“. То Слоба каже. Изврсно је то рекао на енглеском. „Одлично, никад нисмо имали толико кукуруза, сад има пет милиона тона“. А Рокфелер ће на то њему: „Па ми бисмо то купили“. Слоба ће: „А шта бисте купили?“. Овај му одговара: „Па кукуруз“. А Милошевић ће онако са гардом: „Ми продајемо само уље, као готов производ“. Рокфелер се тада окренуо ка мени и рекао: „Овај ће далеко догурати“.

– Касније смо били на ручку код Рокфелера и каже Слоба мени, кад смо били насамо: „Јеси видела како ме питао за онај кукуруз, јесам му добро рекао?“. Ја кажем: „Јеси, одлично си му рекао“.

Ја сам њему дала књигу са 500 банкарских израза на енглеском и знам да их је све научио и савладао на једном путу и баш искористио код Рокфелера. И тако оставио добар утисак, не само на њега.

Милошевић је био фасциниран Рокфелером. Био је веома изненађен његовом скромношћу. То га је зачудило… И како нам је увек много причао је како треба финансирати све, и да нема гране која се не може финансирати, ако банка хоће да има профит.

Слоба ми је након тога често говорио: „Ајде, види, идемо у то, видиш и да Рокфелер иде у то“. Рецимо, сећам се, за сточарство је нешто било… И онда нас је Слоба, касније, кад смо се вратили страшно гњавио, будући да му је Рокфелер рекао да се и на сточарству може зарадити, али треба пронаћи модел осигурања, како ћеш осигурати тај кредит кад стока угине, код стоке се догађа велики ризик, за разлику од других“.

 

Извор: Kurir.rs / Nedeljnik