Издвајамо Србија

ПУТИН лупио рампу ВУЧИЋУ: Хоћеш мигове? Може, али када испуниш ове услове …

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Москва „поклон“ борбених летелица условљава даљом судбином свог хуманитарног центра у Нишу, што Запад не одобрава јер га види као базу за руске шпијуне.

Шест руских борбених авиона „миг 29“ требало је још од марта да крстаре српским небом, али летелице до данас из Русије нису ни кренуле за Београд. Проблем је, како Курир сазнаје, тај што Руси испоруку авиона условљавају даљом судбином свог хуманитарног центра у Нишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ПУТИН ПРОГОВОРИО И ИЗАЗВАО ЗЕМЉОТРЕС У NWO: Не нападају они С. Кореју због нуклеарки већ због онога што нико нема, ретких

С друге стране, Запад центар види као базу за руске шпијуне, а не објекат за помоћ становништву у ванредним ситуацијама и обуку, због чега не само да не одобрава доделу дипломатског статуса центру већ очекује његово затварање.

Све јачи притисци

– Србија је под све јачим притисцима. Из Москве су стигле поруке да од „мигова“ нема ништа док се не реши дипломатски статус центра. Истовремено, председнику Србије је током последње посете САД, када се срео с америчким потпредседником Мајком Пенсом, речено да они то нипошто не одобравају, односно препоручено му је да се центар затвори. Зато смо у проблему, испорука летелица касни – каже извор Курира из врха власти.

Да постоје озбиљни проблеми, наговестио је и министар одбране Александар Вулин изјавом да се нада да ће авиони стићи у Србију до краја године, а после тога и техника, која ће припасти нашој Копненој војсци. Осим тога, тачан датум набавке 30 руских тенкова Т-72С и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2 у оквиру војно-техничке помоћи, како је навео, још није одређен, али српска страна очекује да ће се то десити наредне године.
– Београд разматра могућност набавке руског ракетног система С-300, али сувише је рано да се каже нешто конкретније – изјавио је Вулин после састанка с руским министром одбране Сергејом Шојгуом, с којим је у суботу у Москви разговарао о сарадњи у области одбране и војне индустрије.

О све јачим притисцима на Србију отворено је почео да говори и председник Вучић, и то баш по повратку из САД, где је боравио средином јула.
– Ми смо данас под великим притиском великих сила. Више је немогуће да се појавите било где на Западу а да вас не питају за Русе, да вам Руси не замерају што нешто нисте урадили што они сматрају да је интерес, а против чега је Запад – рекао је недавно Вучић.

Последње пророчанство последњег Тарабића: Почеће рат незамисливих размера, а Србију ће само једна ствар спасти катастрофе

Непријатни разговори

Он је и после састанка с Дејвидом Мекалистером, известиоцем Европског парламента за Србију, истакао да се не слаже с његовим ставом да је владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству у ЕУ:
– Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек извуку.

Анатолиј Васерман, један од најпознатијих интелектуалаца на постсовјетском простору, новинар и политички саветник, прокоментарисао је да је Вучић први пут јавно рекао да је под притиском Запада због односа Србије с Русијом јер се притисак очигледно повећава.

Војни генерал
ПРОБЛЕМ У НАМА

Војни генерал у пензији и некадашњи заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО Срето Малиновић каже да је, како време одмиче, све нејасније шта се дешава с испоруком „мигова“:
– Не бих рекао да руска страна затеже, чини се да је кашњење последица пропуста наше администрације – не знамо шта желимо, нисмо одредили шта су пратећи аранжмани – сматра он.

Пробијени сви рокови
НАЈАВЕ ЗА РУСКЕ „МИГОВЕ“

Средином децембра прошле године на сва звона је објављено да ће Русија, „као подршку Србији“, донирати шест „мигова“ Србији и да ће се у пакету наћи још и по 30 тенкова и борбених возила, а причало се чак и о систему С-300. Вучић се, наиме, тада у Москви састао с Шојгуом и најавио да ће „мигови“ стићи најкасније за три месеца, што је значило марта 2017. Отад српски званичници спорадично уверавају да је испорука питање дана, иако се термини пробијају, а тачан датум је и даље непознат.

19. децембар 2016.
– Вучић: Авиони би већ у наредна три месеца могли да стигну у Србију, плаћамо их својим новцем

27. март 2017.
– Вучић: Питање је недеље кад ће „мигови“ стићи у Србију. Очекујем да ће Путин ускоро потписати указ којим би авиони могли брзо бити пребачени у Србију, а процедура неће трајати неколико месеци, већ недеља

4. јун 2017.
– Зоран Ђорђевић: Пролазно време доласка „мигова“ је – баш на време. Нисте чули никада да је било ко од нас рекао да ће то бити у марту или у априлу, или да смо лицитирали било којим датумом. Ја сам рекао да оног тренутка кад је постигнут договор, да је нама у интересу да они дођу што пре
25. јун 2017.
– Дмитриј Рогозин: Председник Вучић ће вам рећи када ћете добити „мигове“. Ја бих вам рекао, али договорили смо се да вам он каже

27. јун 2017.
– Ђорђевић: „Мигови“ из Русије долазе веома, веома брзо

27. јун 2017.
– Вучић: Стићи ће ускоро и биће транспортовани. Све ће проћи без проблема

12. август 2017.
– Вулин: Надам се да ће авиони стићи у Србију до краја године

 

Извор: Kurir.rs