Србија

Сви говоре о борби Америке и Русије за Србију, а ове две силе из сенке остварују свој план

Осим, сада већ давно присутних Сједињених Америчких Држава и Русије, средовечно присутне Европске уније, свој утицај сада покушавају да прошире и Турска и Кина.

 

Стиче се утисак да нестабилности на Балкану не доприносе само нерешени спорови и по која размена тешких речи између држава на полуострву, већ и велике силе, којима овај део Европе служи за одмеравање снага и ширење свог утицаја. Осим, сада већ давно присутних Сједињених Америчких Држава и Русије, средовечно присутне Европске уније, свој утицај сада покушавају да прошире и Турска и Кина.

И док се утицај традиционално присутних сила примећује кроз готово свакодневну тешку реторику и међусобне оптужбе Трампове и Путинове администрације за мешање у унутрашња питања балканских држава, Кина кроз економију и инвестиције гледа да оствари свој интерес. Своје присуство обзнањује кроз нови пут свиле, градњу путева и приватизацију великих фабрика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колинди је усташки поклич музика за уши?! Срамна изјава после Томпсоновог концерта ОДЈЕКУЈЕ регионом!

Свој економски утицај покушава да прошири и Турска. У том смислу треба гледати и предстојећу посету Реџепа Тајипа Ердогана Београду крајем септембра.

Кина је сила која се полако стационира на Балкану, пре свега економски, као и у домену инфраструктуре, каже за Телеграф.рс политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Вероватно ће у наредном кораку Пекинг појачати и свој политички утицај – изјавио је Анђелковић.

Говорећи о Турској, овај политички аналитачар подсећа да је ова земља на Балкану присутна колико и САД и Русија.

– Не треба заборавити ратове из девдесетих година прошлог века и улогу коју је Турска имала у њима, тако да ова земља спада у ред старих сила које су присутне на Балкану, док је Кина велика сила која тек почиње да се позиционира у региону – рекао је Анђелковић.

Пројекат „Један појас, један пут“ је заправо најзначајнији кинески економски улаз у овај део света, док Турска, као балканска држава, има традиционални утицај на регион, који данас пре свега економски, каже за Телеграф.рс професорФакултета безбедности Зоран Драгишић.

– Оно што разликује Кину и Турску са једне стране и САД и Русију са друге је то што пре свега Пекинг не показује жељу да свој политички систем вредности извози било где ван граница своје земље. За сада је искључива жеља Кинеза да пласирају капитал и узму профит – рекао је Драгишић.

Он истиче да никада нисмо чули да је Кина од било које земље тражила да не сме да уђе у НАТО, да би од ње добила новац.

Иначе, током боравка српске делегације предвођене председником Александром Вучићем у Кини на форуму „Појас и пут“ средином маја, потписани су уговори и споразуми чија вредност премашује 2,7 милијарди евра. У складу са договором, у Србији ће се градити мостови, тунели, километри пруге и асфалта, али и индустријски парк и фабрика за пречишћавање отпадних вода. Договорен је и неограничени извоз појединих пољопривредних производа.

Са друге стране, долазак првог човека турске државе могао би да означи и нову еру економске сарадње Београда и Анкаре, јер ће са делегацијом коју ће предводити Ердоган, у Србију слетети и око 150 бизнисмена из различитих области и то у два авиона.

 

Извор: Telegraf.rs