Издвајамо Православље

СРБИ, ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК: Учините ујутру ову ЈЕДНУ ствар и спасите породицу од БОЛЕСТИ!

Бројни верници сведоче о чудима која су им се на овај дан десила

Српска православна црква и њени верници данас славе дан преподобног мученика Доментија, који је кроз молитву исцељивао убоге и болесне по свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доментије је рођен у Персији као незнабожац, у време цара Константина. Као младић упознао се са вером Христовом и одлучи да му се приклони и крсти се.

Оставио је световно богатство које је стекао током живота радећи и одлучи да се замонаши у једном манастиру код града Нисивије.

Живео је са манастирском братијом, дане проводио у раду и молитви са њима, али се у једном тренутку одлучи да се прикључи архимандриту Нурвелу, старцу за ког се причало да је 60 година провео у посту и тиховању.

Старац Нурвел га зађакони, па када га хтеде принудити и у чин свештеника, Дометије одбеже у неку пустињску гору и настани се у једној пештери.

Дане је проводио сам у молитви и строгом посту, како телесном тако и духовном и предање каже да је достигао такво духовно савршенство да је исцељивао убоге и болесне.

Када дође у те пределе Јулијан Одступник, чуо је за чуда која Доментије чини. Послао је своју војску да га зароби и баци у тамницу, како не би могао да шири веру у Христа.

Старац Доментије и његова два ученика тако бива ухваћен и бачен у тамницу, где су их војници мучили најстрашнијим мукама, како би се одрекли вере у Христа.

Како нису успевали да их сломе, Јулијан нареди да се Доментијан и његови ученици живи зазидају у пећину.

Ископане мошти најмлађег српског свеца: Када смо заврнули рукав, видели смо КОЖУ, НОКТЕ и ДЛАКЕ!

Тако сконча преподобни мученик Доментије 363. године.

Према народном веровању, ујутру ваља отићи у цркву, упалити свећу и помолити се овом мученику за здравље ближњих. Верује се да ће преподобни старац Доментије помоћи свакоме ко му се чиста срца, молитвом обрати и сачувати од болести оне за чије се здравље молите.

 

Извор: srbijadanas.com