Свет

Хрват НА ЧЕЛУ гунгуле у којој је убијена девојка: Националисти направили ПАКАО на улицама САД (Фото)

Хиљаде расиста и националиста дивљало је на маршу Ујединимо десницу на улицама Шарлотсвила у Вирџинији, а међу предводницима скупа био је млади Петар Цвјетановић (20), пореклом из Хрватске!

 

У сукобима десничара и контрамитингаша у суботу, у којима је страдало троје, а рањено 34 људи, пажњу медија привукао је Цвјетановић као један од најжешћих учесника. Како је истакнуто, он студира историју и политичке науке на Универзитету у Невади и допутовао је из града Рена у којем живи.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

https://www.facebook.com/aimee.kibbe/posts/10209700706298426

– Дошао сам да марширам како бих послао поруку да бела европска култура треба да буде овде као и свака друга. Она није савршена, али верујем да би уклањање кипа представљало поступно уклањање беле баштине у Америци – поручио је Цвјетановић који је изашао на улице са десничарима како би се супротставио плановима локалних власти да из центра града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага конфедерација у Америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

The angry torch bearing Nazi is Peter Cvjetanovic. That's him taking a picture with US Senator Dean Heller. It appears he is a student at the Reno Campus of the University of Nevada.

Posted by Shaun King on Sunday, August 13, 2017

„Племените“ намере

Како каже, није очекивао да ће његова фотофрафија изазвати такве реакције.

Дачић о идеји разграничења КиМ: Ако то буде званичан став Србије, Русија ће нас подржати

– Схватам да она има негативну конотацију, али надам се да ће људи који је деле бити спремни да схвате да ја нисам бели бесни расиста ког виде. Као белом националисти, стало ми је дос свих људи. Сви заслужујемо будућност за своју децу и за културу. Ми не мрзимо никога, само настојимо да чувамо оно што је наше – рекао је Цвјетановић, а пренела локална телевизија из Неваде КТВН.

Иако младић тврди да десничари никога не мрзе, протесте су обележиле масовне туче, заливање киселином, али и језиво крвопролиће које је изазвао његов вршњак. Наиме, Џејмс Алекс Филдс аутомобилом се залетео и усмртио жену (32), а ранио најмање 19 људи.

– Возио је брзо низ улицу и забио се у гомилу. Људи моји! Онда је почео да се враћа уназад. Једна девојка коју је закачио покушала је да устане, али онда ју је опет прегазио – испричао је један од очевидаца.

Брзом реакцијом полиције, Филдс који је дошао из Охаја, ухапшен је и оптужен за убиство, наношење повреда и напуштање места несреће.

Те нападе оштро је осудио амерички председник Доналд Трамп који је поозвао Американце да превазиђу мржњу и нетрпељивост, ипак, и сам се нашао на мети осуде због тога што расисте и националисте није јасно осудио.

 

Извор: Srbija Danas / Srpski telegraf