Свет

ШОК! „КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА“! Пољска се припрема за излазак из ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Европска унија је почетком ове недеље дала коначни ултиматум Мађарској, Пољској и Чешкој да приме имигранте у року од месец дана, а ако то не учине, наводно ће се суочити с казнама у складу с правилима ЕУ.

Наравно, Будимпешта, Варшава и Праг ово виде као ултиматум и поручују како се њихов став о овом питању неће променити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

5. августа је Варшава поручила Бриселу како нема намеру поштовати одлуку Суда правде ЕУ и пољско Министарство околине је одговорило како ће игнорисати пресуду и привремену забрану сече Беловешке прашуме коју је заштитио УНЕСЦО. Еколози упозоравају да се сече и извози дрвеће старије од 100 година, што је очигледно кршење европских закона из подручја ”Природа 2000”. Но, пољске власти тврде да се сече део шуме како би се спречило ширење опасне штетне врсте поткорњака, који се појавио у прашуми на граници с Белорусијом.

Готово да нема подручја у којем Пољска и Европска унија нису у сукобу, али је највећи избио када је пољска влада је покренула процес преобликовања правосудног система, а ЕУ запријетила да ће тешко казнити земљу ако буде проводила усвојене мере.

Како се Варшава оглушила на пријетње, Европска комисија је одлучила казнити Пољску због покушаја укидања поделе власти. Европска комисија прети увођењем санкција Пољској, иако је Мађарска поручила да ће уложити вето и спријечити кажњавање Варшаве.

Санкције су уопштено главно средсво којим ЕУ проводи своје циљеве у спољној и безбедоносној политици. Према саопштењу Брисела, ”санкције требају помоћи у ширењу мира, демократије и поштивању владавине права и људских права”.

Циљ санкција је да се земље којима су наметнуте принуде на политичке промене, иако се то до сада никада није догодило. Довољно се сетити примере Кубе, Ирана, Северне Кореје и сада Русије.

Међутим, Брисел је уверен да ће притиском и санкцијама ”изоловати владе и друге групе које угрожавају интересе ЕУ или крше међународне стандарде, а оне ће трајати све док оне не промијене своје ставове”.

Увод у најаву да Пољска не треба Европску унију

Једнако као што је био случај с другим земљама, Пољску не само да не плаше пријетње санкцијама, него је заузела још чвршћи став, а ако буде потребно, може и изаћи из Европске уније.

”Пољска влада ће отворити питање чланства земље у ЕУ и европске будућности земље”, рекао је председник Европског већа Доналд Туск. Бивши председник Пољске у акцијама Варшаве види опасан покушај да земљу увуче у сукоб с ЕУ, а на крају би могла саопштити да Европска унија уопште не треба Пољској, извештава ЕУ Обсервер.

”Пољска влада се припрема размотрити питање чланства земље у Европској унији”, рекао је председник Већа Европе и бивши председника Пољске Доналд Туск.

Према његовим ријечима, ”европска будућности Пољске је данас врло упитна”.

”Сама чињеница да је одлука Европског суда је тако арогантно одбијена, говори да је Влада Пољске покренула врло опасан процес. Ова је ситуација очигледан покушај да Пољска уђе у сукоб с Европском унијом”, рекао је челник ЕУ о својој домовини.

”Ово је као увод у најаву да Пољска не треба Европску унију и да ЕУ не треба Пољску”, уверен је челник Европског већа и додао ”како се боји да је овај тренутак све ближи”.

Према његовим ријечима, пољско правосуђе је до сада било у сукобу с институцијама ЕУ, а чак и њезини савезници у региону, као Мађарска, почели су се дистанцирати од Пољске у Европском већу.

”Постоји низ тема у којима се пољска влада понаша врло контроверзно. То види цијела ЕУ, понекад чак и Будимпешта”, рекао је Доналд Туск, иако Орбанова подршка Варшави до сада није изостала.

Као што смо навели, Европска комисија је запријетила да ће увести санкције Пољској због реформе правосуђа. Варшава може бити лишена права гласа у већу Европе, што би била одлука без преседана у историји Европске уније, наглашава ЕУ Обсервер.

Осим тога, Европска комисија је почела припремне радове с намером да казни Пољску за непоштивање одлуке Европског већа о давању азила избеглицама који се налазе у Грчкој и Италији. На другој страни, Пољска се припрема затражити одштету од Немачке за штету почињену у Другом светском рату, што ће отворити ново поље сукоба с Европском унијом, закључује ЕУ Обсервер.

 

 

Извор: logicno.com