Регион Србија

А СРБИЈА ЋУТИ: „Шта год да се уради у Македонији, криви Срби“

Позиција Срба Македонији у односу на Србе у региону је „мало незавиднија“, изјавио је председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић.

Он је додао да су се у Македонији, на мала врата, вратиле „деведесете“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је ситуација да шта год да урадите, а поготово ако је лоше, онда је најлакше да се позовете на Србе и ‘испеглате’ грешке сопствене политике“, рекао је Стоилковић Тањугу, уочи почетка састанка председника Србије Александра Вучића са представницима Срба из региона.

Добро је да се разговара, то је подршка Србима у региону, каже он и додаје да је широк сет питања о којима треба да се разговара и за која треба да се траже решења, која би унапредила положај Срба.

„У начелу, Срби из република бивше Југославије траже само равноправну позицију у односу на грађане са којима живимо“, казао је он.

Кад је реч о правима Срба у Македонији, каже да је једно време забележена узлазна путања, која се односи на прославу државног празника Светог Саве, који се обележава на најбољи могући начин.

„Да није новонастале ситуације, да се Срби злоупотребавају у неке сврхе које су ван здраве памети и подсећају на деведесете године, ситуација би могла да се карактерише као мало повољнија“, прича Стоилковић.

Истиче да је, шта год радили и где год живели, увек бар „једно око“ сваког Србина усмерено ка Београду.

„Оно што тражимо и увек ћемо тражити, то је сврсисходна помоћ и подршка насе матицне државе, а то смо много пута и добијали, упркос препрекама. Ми никад нисмо одустајали од тог захтева, али исто тако немамо намеру да се одвајамо од политике Србије“, рекао је Стоилковић.

Каже и да је боље да се разговори обављају као форма кроз коју се матица упознаје са проблемима и могућностима за њихово решавање, него као отворена подршка.

„Сви Срби у региону су свесни и разумеју положај Србије и све проблеме са којома се Србија сусреће. Не бисмо желили и водимо рачуна да матична држава не буде оптерећена проблемима, које бисмо им ми наметнули посредно или непосредно, а разговори и комунилација су најкорисније средство и метод за подршку Србима у региону“, рекао је Стоилковић.

 

 

Извор: Tanjug