Србија

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ ДЕМОГРАФА И ПИО ФОНДА: Србија ће 2021. имати више пензионера него радника!

Фото: Јутјуб

У нашој земљи из године у годину расте број пензионера у односу на запослене, а за четири године ће их бити и више него радника. Ако се овако настави, после 2021. имаћемо проблема да исплаћујемо пензије, кажу стручњаци.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија ће до 2021. године имати више пензионера него запослених, показују алармантни подаци ПИО фонда и демографа! Однос између ове две категорије драматично се мења у корист пензионера још од почетка 21. века, а разлог је чињеница да се у нашој земљи рађа све мање деце, а све више младих одлази у иностранство. Истовремено, тренутно на ред за пензионисање долази „бејби бум“ генерација, рођена после Другог светског рата, када је наталитет био у великом порасту.

Коначан датум смака света записан у Библији и на пирамидама?

Стручњаци упозоравају да, поред демографских, овај тренд прави и конкретне економске проблеме, јер већ за четири године запослени неће моћи да издржавају пензионере који ће бити у већини.

Конкретне мере

Шефица Одсека Републичког завода за статистику за демографију Гордана Бјелобрк каже за Информер да ће ова ситуација утицати на смањење радног потенцијала у Србији и то ће економски бити веома тешко издржати.

– Почетком 21. века на једног пензионера долазило је 1,8 запослених, али је та бројка из године у годину мењана „у корист“ пензионера. Сада је тај однос скоро изједначен, а за четири године, када у пензију крене „бејби-бум“ генерација рођена после Другог светског рата, имаћемо више пензионера него радника – каже Гордана Бјелобрк и објашњава какве ће то конкретне проблеме донети.

Црне бројке међу пољопривредницима

Најгора ситуација је код пољопривредних пензионера, где једног који заврши радни век „издржава“ само 0,7 осигураника. То значи да има више паорских пензија него паорских осигурања. Прошле године је било 193.645 пољопривредних пензионера и само 133.113 осигураника. Колико је тај однос нарушен најбоље показује податак да су пре 16 година на једног пензионера долазила 2,2 осигураника у пољопривреди.

– Да би пензиони систем функционисао несметано, потребно је да имамо три пута више радника него пензионера. Онда вам је јасно у каквом ћемо проблему бити када се њихов број изједначи или преокрене. Држава ће морати да примени конкретне мере како би број радно способних растао у односу на пензионере. У супротном ћемо доћи до тога да запослени више неће моћи да издржавају оне који су свој радни век завршили – напомиње Бјелобрк.

Демограф Института друштвених наука Горан Пенев каже да је константан пад броја запослених у односу на пензионере алармантан за свако друштво и да ће то изазвати низ везаних проблема.

ПРОЦУРЕЛО: Ово је прави разлог хапшења Србина (74) повратника на Косово

– Пошто имамо оволико старих, очигледно је да ће и трошкови здравства бити већи, а ми нећемо имати довољно запослених да доприносима из плата финансирају здравствени фонд. Такође, додатни проблем је и тај што велики број људи који су радно способни одлази из земље, и то у својим најбољим годинама, и такође не доприносе држави. С друге стране, они који су рођени педесетих година прошлог века сада масовно одлазе у пензију, што је кључни проблем – објашњава Пенев.

ПИО: Годишње 13.000 пензионера више

У Републичком фонду за пензионо и инвалидско осигурање (ПИО) кажу за Информер да је последњих десет година у Србији просечно годишње било 98.000 нових пензионера, док их је у исто време просечно 85.000 преминуло. То значи да смо сваке године имали 13.000 пензионера више.
– Највећи пораст пензионера у последњих двадесет година био је 1997, када смо добили 108.318 нових, а преминуло је њих 52.283. Те године број пензионера је порастао за 56.035 корисника у односу на претходну годину. Нешто мањи раст био је 2001. и 2016. – кажу у ПИО фонду.

 

Извор: Informer.rs

 

Бонус видео: