Русија Свет

АМЕРИЧКИ ЛИСТ О РУСКИМ НАМЕРАМА: Они желе да униште амерички светски поредак!

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Русија се под руководством председника Владимира Путина не понаша као „регионална сила“, већ активно сарађује чак и са оним државама у којима је њен утицај био практично на нули, пише „Волстрит џурнал“.

Кремљ жели да уруши светски поредак на челу са САД, написали су у чланку „За међународни мир“ који је објавио „Волстрит џурнал“ директор програма за проучавање Русије и Евроазије у Карнеги фонду Јуџин Румер и потпредседник тог фонда Ендру Вајс.

Последњих година, Владимир Путин је ушао у светску арену и „почео активно да користи дипломатију осмеха и личног шарма“ у државама где је утицај Москве био практично на нули, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима аутора чланка, сада је Русија присутна на већем делу Блиског истока, у Европи, у неким деловима Африке, па чак и у Латинској Америци. Москва је успела да пронађе бројне могућности, и сада активно користи раскол на Западу.

Програм Русије, уверени су аутори, огледа се у јачању сопственог утицаја „на рачун Вашингтона и правила светског поретка који су САД изградиле и на чије су чело стале након Другог светског рата“.

Русија је „ушла тамо где су САД и њихови партнери или препустили своје позиције или нису ништа могли да предузму“.

Активност Москве сада није усмерена на то да диктира било какве услове у одређеним деловима света, већ да „спречи и уништи међународни поредак на челу са САД, у ком важе норме отворене економије, демократске одговорности и владавине права“.

„Волстрит џурнал“ пише да Русија жели да „што више одвоји међународне играче од тих структура и мера безбедности, на којима је Вашингтон упорно радио током неколико генерација“.

Треба навести да аутори чланка, говорећи о „владавини права“ и америчком светском поретку, не помињу да је управо Америка упала у, рецимо, Сирију, без икаквих правних основа, док је Русија тамо активна на законитој основи, на молбу актуелне сиријске власти.

 

 

Извор: Kurir.rs/ rs.sputniknews.com