Русија Свет

АМЕРИКА У ПАНИЦИ Путин дигао 100.000 војника, из САД стиже одговор: Организоваћемо ГЛОБАЛНЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Америчка војска спрема се за “глобалнији” програм вежби као припрему за оно што су назвали “све самопоузданијом Русијом”, рекао је високопозиционирани амерички официр у Европи.

– Оно ка чему идемо је глобално интегрисан програм војних вежби како бисмо сви радили по истим нотама у комбинованој глобалној вежби – рекао је бригадни генерал ваздухопловства САД Џон Хили, који руководи вежбама америчких снага у Европи.

Хили је рекао да војска САД мора да буде спремна за све комплексније претње у свим ратним доменима – на копну, мору, у свемиру и сајбер сфери. Генерал каже да обука мора да укључи увежбавање потенцијалних сукоба, као и да у обзир узме глобалну природу војних претњи пред којима стоје САД.

Циљ Пентагона је да одржи заједничке вежбе свих родова америчке војске, уместо да буду ограничене на појединачне регије и војне гране. Такве вежбе могле би да буду одржане већ 2020. године.

Хили каже да је Русија главни узрок његове забринутости у Европи и изразио је забринутост Запада због септембарских вежби “Запад 2017” у којима ће учествовати Русија и Белорусија.

Генерал војске САД цитира “експерте” који наводе да би здружене вежбе руске и белоруске војске могле да укључе око 100.000 војника. Он је критиковао Москву због тога што је “нетранспарентна” у својим војним вежбама, јер није позвала САД и НАТО да надгледају те “војне игре”.

– Они нису тако транспарентни као ми – рекао је Хили, наводец́и да руски посматрачи присуствују америчким вежбама у Црном мору.

Москва и Минск су у више наврата тврдили да заједничке вежбе не представљају никакву претњу ниједној држави и да су по својој природи одбрамбене. Министар одбране Белорусије Андреј Равков рекао је да су те вежбе много скромније од вежбе “Анаконда” у Пољској прошле године.

Извор: rs.sputniknews.com

loading...
Loading...