Регион Србија

Амфилохије Радовић: Оно што је започео Павелић, завршила је „Олуја“, али отето је проклето

Митрополит Амфилохије (фото:ЈуТЈуб)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је данас поводом Дана сећања на све страдале православне Србе у војно-полицијској акцији „Олуја“ да можда у читавој историји није било толико братоубилаштва колико у 20. веку и да су Хрвати довршили оно што је започео Анте Павелић.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Митрополит Амфилохије, који је у манастиру Дуљево у Паштровићима крај Будве, са свештенством служио Свету архијерејску литургију и парастос жртвама „Олује“, рекао је да је саможивост и самољубље основа сваког убиства и свакога братоубиства.

„То је основа и овога братоубиства кога данас наша браћа Хрвати прослављају као свој велики историјски подвиг, као основу стварања своје државе и своје власти“, каже владика Амфилохије.

Он је рекао да српски народ, побијен и прогнан са својих вековних огњишта не може, наравно, прихватити такво обележавање тога злочина.

„Ми смо народи који говоримо истим језиком, корење нам је исто. Судбина нам је историјска иста, од иза Карпата, па ево до овде на Балкану. А у исто време верујемо у истога Бога. Отимати од других – то је само сатанска идеологија. То сатанско семе трује људе и народе да се међусобно убијају и кољу. А отето је проклето, давно је рекао народ“, поручио је митрополит црногорско-приморски.

 ВЕЛИКЕ НОВИНЕ НА НАШИМ АУТО-ПУТЕВИМА Једна почиње ускоро, а за другу, који возачи једва чекају, мораће да причекају

Владика Амфилохије каже да се то већ види и у Хрватској.

„Довршили су оно што је започео Анте Павелић. `Браћа` Хрвати сад славе своју `Олују` мржње и братоубиства. А истовремено по 20.000 браће Хрвата годишње напуштају Славонију, а пуста остаде и Лика и Далмација. Србе православне, своје комшије су прогнали, оно што нису прогнали то су побили, али зашто сад они беже са тих крвљу заливених огњишта. Не може ту да буде среће – отето је проклето“, каже митрополит црногорско-приморски.

Поводом Дана сећања на све страдале православне Србе у војно-полицијској акцији „Олуја“, у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске данас су служени парастоси жртвама, а након тога чула су се звона са свих храмова и манастира у Митрополији црногорско-приморској.

 

Извор: Srna