Здравље Србија

АПЕЛ ЛЕКАРА: НЕ ИГРАЈТЕ СЕ ЗДРАВЉЕМ СВОГ ДЕТЕТА! Малишанима који нису примили вакцине ПРЕТЕ ОПАСНЕ ЕПИДЕМИЈЕ!

Деца која не добију ММР вакцину у ризику су да оболе од малих богиња, рубеола и заушки, кажу лекари. Међутим, неки стручњаци мисле да је та вакцина опасна и да може довести чак и до аутизма

Деци у Србији која нису примила ММР вакцину прети епидемија малих богиња, рубеола и заушки, упозоравају лекари!
Према закону о Заштити становништва од заразних болести, вакцинација је у Србији обавезна, а за родитеље или старатеље који не вакцинишу децу предвиђене су новчане казне од 30.000 до чак 150.000 динара.

Тема о вакцинацији деце дубоко је поделила јавност у Србији. Док једни стручњаци сматрају да због великог броја невакцинисане деце може доћи до епидемија великих размера и ширење заразе, други лекари тврде да је ММР вакцина опасна и може довести чак и до аутизма.

Проф. др Даница Грујичић, наш еминентни неурохирург, каже да људи треба да поврате поверење у лекаре и не доводе у опасност здравље своје деце, али и друге деце тиме што их неће вакцинисати!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Постоји пуно родитеља који не знају шта да раде са ММР вакцином и то постаје све већи проблем. Заборављамо да су вакцине велико достигнуће медицине и да су тако спречене бројне заразе! И то је заиста неспорна чињеница. Тако да према мом мишљењу родитељи не треба да имају дилему да ли да вакцинишу децу. Мој одговор је јасан – вакцинишите обавезно децу и поштедите их епидемије малих богиња – изричита је Грујичићева.

Због разних дезинформација о ММР вакцини, њеног везивања за аутизам и лобирању против њеног давања, ситуација је и више него алармантна. У великом смо ризику од епидемије малих богиња, заушки и рубеоле. Ове заразе код деце са слабијим имунитетом могу да изазову велике компликације, а да ствар буде гора, изузетно брзо могу да се рашире па онда један болесник зарази најмање десетак других. Страшно је што ће људи тек схватити колико је важна вакцинација ако нам се деси епидемија заразних болести – наглашава Радовановић.
Међутим, проф. др Бранимир Несторовић, педијатар у Дечјој клиници у Тиршовој, сматра да је ММР вакцина деци непотребна.
– У оваквим ситуацијама ја обично кажем да Амиши, којих има три милиона у Америци се уопште не вакцинишу и немају аутизам. Они се од нас разликују само по томе што једу здраву храну и не вакцинишу се. Наравно, има вакцина за које сматрам да треба обавезно давати деци као што су дифтерија, тетанус, вакцина за велики кашаљ. Али ова која се даје против рубеола, заушки и малих богиња је потпуно непотребна – тврди Несторовић.
Истог мишљења је и председница Савеза Србије за помоћ особама са аутизмом Весна Петровић.
– Већина родитеља, чланова нашег савеза, тврди да су им деца прве симптоме болести испољила после пријема ММР-а и не могу вам описати колику грижу савести имају зато што се нису оглушили о закон и одбили вакцинацију. С друге стране, и научна мишљења су подељена, лекари званично причају једно, по кулоарима нешто сасвим друго, па се отуд и створила ова генерација мајки и очева који неће да вакцинишу малишане вакцином ММР – каже Петровићева.
Извор: Informer.rs