Србија

БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ оштро одговорила Вулину: У јединицу тог болесника не идем ни мртва!

Министар одбране Александар Вулин није служио војску, али је зато сада решен да у ровове пошаље не само мушкарце него би под опасач да стави и жене млађе од 50 година!

Он је, наиме, најавио да ће све жене морати да прођу обавезну обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама, док ће даме које су служиле војни рок ову вишедневну вежбу одрадити у униформи и са оружјем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све даме до 50 година

– Све радно способне жене у Србији биће позиване на вежбе из прве помоћи, цивилне заштите и поступања у случају пожара, поплава и земљотреса. Када овај предлог буде законски регулисан, сви грађани Србије ће, без обзира на пол, бити дужни да се одазову позивима за војну и цивилну обуку – казао је Вулин.

Предлог о обавезној војној вежби за жене многе је изненадио, а неке и веома наљутио. Најоштрија је била драмска списатељица Биљана Србљановић, која је преко Фејсбука поручила да у Вулинову јединицу „не иде ни мртва“.

СРБЉАНОВИЋЕВА: Ни мртва у вулинову војску. Зна ли болесник колико би коштало ово замишљено присилно привођење жена у реализацију његових влажних снова
– Уме ли неко овом болеснику да објасни да он може мами својој нешто да одлучи, да истом приликом може да ме пољуби у гузицу у Стразбуру, пре него што ме натера да улазим у било какву присилну војну обуку, као и да се обавести да је, још и његова генерација и десетине пре ње, већ имала обавезну предвојничку обуку са све курсем прве помоћи све до факултета. Или је и тада био ћорав, па су га ослободили полагања и тих предмета у средњој и тих испита на факсу? Да ли се морон сећа да смо, још као деца, морали да пуцамо на стрелишту, да фингирамо дављење пластичних лутака и полажемо преповијање завојима – написала је Србљановићева и додала:

Бежао од војске

– Такође, да ли болесник зна колико би коштало ово замишљено присилно привођење жена, или како он назива „дама“, у реализацију његових влажних снова о жени у униформи која даје уста на уста прву помоћ приликом следећег рата с целим светом, које је уобичајавао изазивати? Хоспитализујте Вулина, и то у цивилну болницу. На војну не би смео имати право, јер је од служења војног рока бежао као мала п*чка, па га сада, са скоро 50, стигла криза приговора савести.

Подсетимо, по постављању Вулина за министра војног, покренуто је питање његовог неслужења војног рока. Вулин се после две недеље ћутања правдао да је ослобођен војног рока због велике диоптрије. А затим су се појавили делови интервјуа који је током бомбардовања дао за РТС, у којем је тврдио да није био мобилисан јер су сва места била попуњена.

Војни синдикат
ЛОШЕ СТАЊЕ У ВОЈСЦИ

Председник војног синдиката Новица Антић више пута је упозоравао на лоше стање припадника војске и да су предлози министра Вулина чиста демагогија, да би се јавност обмањивала и прикупљали лаки политички поени.

Војници раде у ужасним условима, имају униформе и одећу стару и по десет година, оброци су бедни, а више од хиљаду официра годишње напусти ВС због ниских примања.

Извор: Kurir.rs