Русија Свет Србија

БИТНИ СМО И ЕВРОПИ И РУСИЈИ И АМЕРИЦИ: Председник организације Ист-вест бриџ открива игре великих сила око Србије

БЕОГРАД – Посета Дејвида Мекалистера Београду, два пута за веома кратко време говори о појачаној активности Европске комисије према Србији, односно подршци евроинтеграцијама и реформама, али и о појачаном интересовања у ситуацији када се однос Запад-Русија компликује, оцењује Јован Ковачић, председник невладине организације Ист-вест бриџ.

Ковачић, који је још 2014. говорио о томе да Брисел и Вашингтон „спавају за воланом“, док Руси интензивно раде на придобијању „срца и душе“ Срба, сматра да су се они сада пробудили и да затезањем односа исток-запад цео наш регион постаје много интересантнији.
„Итекако смо битни и мислим да ћемо бити све битнији, и Евопској унији и Америци, али и Русији, нарочито док траје трговина политичким постулатима и полагањем права на територију“, указује Ковачић за Тањуг и истиче да је с Путем свиле и Кина присутна у региону значајнијој мери.

Коментаришући недавне догађаје везане за Македонију, након којих је остало уверење да ту неко за некога „вуче конце“, да покушава да „преузме примат“, да се „позиционира“ и какве би могле бити последице, Ковачић истиче да што је већа тензија између Америке и Русије, толико ће расти притисак на локалне факторе и обрнуто, што опада притисак, он је мањи на одређену земљу.

„Имате сад ситуацију и са Кинезима, кинеским утицајем, Европску унију која гледа Хестил, шта се ту дешава, наћи ће се ту сто начина да се привуче Србија на једну страну и сви ће да користе све могуће полуге моћи који су им на располагању“, сматра Ковачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се, каже, неком не допада медијска сцена, то ће бити искоришћено, неком се не допада што је НИС у руским рукама, па ће то да исктористи, кинеско присуство у Смедереву. . .

То је, примећује Ковачић, један галиматијас од утицаја

Уверен је, свеједно, да Србија треба да се држи досадашње спољне и
регионалне политике и да сачека да најбитнији сукоб – Русија – Запад – спласне.

„Морамо врло пажљиво да пратимо шта се дешава и да према томе ми евентуално коригујемо наш правац“, рекао је он.

Наш правац „ЕУ, пријатељство са Русијом, пријатељство са Кином, пријатељство са Америком и са свим осталима“ у овом тренутку је једино правилно решење, каже Ковачић и подсећа да се савезништва праве у миру, јер су тада „смирено“ направљена и може да се планира дугорочно.

Говорећи о „домаћим“ темама и сусрету опозиције са Мекалистером, Ковачић сматра да је то био куртоазни сусрет и да не може да има неке велике реперкусије по мишљење ЕУ, јер они свакодневно добијају анализе и податке из представништва, амбасада.

Не спори да та сазнања или замерке једном могу бити искоришћене против.

„Све земље раде оно што су одвајкада радиле, боре се за своје интересе и ми морамо да довољно ојачамо као држава и да будемо јединствени, економски јаки, да имамо јаке институције демокртаије, све што чини државу савременом. Каже се, војска је најмање брани, институције бране државу“, каже он.

Подсећа да на учвршћивању институција Србија не ради дуго, јер смо имали ратове и санкције.

На питање како види садашњу политичку слику Србије, ко су „моћници“, ко је „немоћан“, како да се грађани определе, одреде приоритете, Ковачић одговара да морамо радити на побољшању економске ситуације и да ће све бити боље.

Опозиција је, примећује, распрачана и очигледно њени представници немају велику жељу да ускладе снаге и ставове, бар толико да имају заједнички циљ, а тај циље додаје, не може да буде само рушење власти, већ мора да постоји нешто ново.

„Опозиција у овом земљи је толико расцепкана, њихове сујете су много веће од интереса грађана и то је велики проблем. Док год неко у опозицији не буде схватио да мора да направи компромис, мислим да ће ова власт владати још јако дуго….“, закључио је Ковачић.

Извор: Kurir.rs/Tanjug