Регион Србија

БОРИС ТАДИЋ ХРВАТИМА ПОКЛОНИО ДЕО СРБИЈЕ! Ево како је бивши председник КОМАДАО СВОЈУ ЗЕМЉУ!

Бивши председник Србије поклонио је Вуковарску аду, да „Хрвати могу да се купају“, па се сада на нашој територији плаћа у кунама и важе хрватски закони?!

Бивши председник Србије Борис Тадић поклонио је Хрватима део Србије, сазнаје Српски телеграф. Реч је о Вуковарској ади на Дунаву, коју је Тадић 2006. године у договору са тадашњим хрватским председником Ивом Јосиповићем уступио Хрватима за купање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада, 11 година касније, тамо се плаћа у кунама и важе хрватски закони, а од Србије нема ни трага. Хрвати су тамо изградили многобројне објекте, потпуно узурпирали аду и траже да она њима и правно припадне иако се налази на нашој половини Дунава.

Како пише овај лист, Јосиповић је 2006. године тражио од Тадића да Србија дозволи Хрватима да се купају на Вуковарској ади, коју су под контролом држале српске војне снаге од краја рата деведе сетих. Тадић је то дозволио.

У међувремену су никле плаже, ресторани, разни објекти, па сад Хрвати ту инфраструктуру користе као доказ да је земљиште њихово открива саго ворник Српског телеграфа, који је тих година био близак Тадићевој власти. На сва звона Тадићев поклон Хрватима објавили су те 2006. године, тадашњи градоначелник Вуковара Томислав Шота и први човек општине Бач Томислав Богуновић.
– Вуковарцима је ада поновно доступна, а купачима нису потребна ни лична документа за одлазак на острво – рекао је тада Шота, док је Богуновић напоменуо да Хрвати не би требало ту ништа да граде, што је грубо прекршено. У многобројним објектима на ади све је исписано на хрватском, а куна је једина валута којом се плаћа.

Да ствар буде гора, Србија је 2012. године тражила дозволу да Срби из општи не Оџаци користе хрватску аду између Богојева и Ердута, међутим, одговор никада није стигао.

 
– Хрвати су нас поштено превеслали, користећи за то Тадића – објашњава саговорник.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић није желео да говори о детаљима, али је потврдио писања овог медија.

– Сећам се да је, 2006. године, Тадић разговарао са Јосиповићем и тада учинио овај уступак – рекао је Дачић, док професор међународног права Слободан Зечевић каже да су хрватски захтеви ван сваке памети.

– Хрвати праве циркус. Граница иде средином реке, то је правило свуда у свету – истакао је он.
Борис Тадић се није јављао на позиве, нити је одговарао на поруке.

Шефица хрватске дипломатије Марија Пејчиновић Бурић рекла је да ће ускоро бити формирана комисија за границу чији је рад прекинула Србија пре шест, седам година.

– Мислимо да је сада дошло време да почнемо поново да разговарамо – рекла је.
Бивши Јосиповићев саветник за бранитеље Предраг Матић Фред својевремено је рекао да је он наговарао Тадића.

– Тадић је омогућио да Вуковарци могу и без докумената да одлазе на купање на аду, а ја сам сугерисао да у Вуковару да изјаву: „Ма како да заврше преговори око граница наших држава, ада ће припасти Вуковарцима“.

– Рекао сам му да би на тај начин придобио све Вуковарце, али и остале Хрвате – открио је Матић.
Тадић му је, сведочи Матић, на то одговорио да „мора видети да ли му то дозвољавају Устав и закони јер се ту ипак ради о територији Србије“. Године 2011. основана комисија Србије и Хрватске за решавање спора на Дунаву.

 

 

Извор: Srpski telegraf