Издвајамо Србија

ЧЕКА НАС ЕНОРМНА СКУПОЋА: Све поскупљује за 50%!

Бања Лука — Прва поскупљења воћа, поврћа и сточне хране, чије је приносе суша драстично умањила, могу се очекивати већ наредних дана.

То ће покренути ланчано повећања цена хране чији се врхунац очекује на пролеће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ратари су једногласни – сунце им је спржило већину рода у њивама и воћњацима, а оне плодове које су успели да спасу мораће да продају по вишим ценама како би бар делимично ублажили губитке.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, овогодишња суша умањила је биљну производњу за 40 до 60 одсто, а у појединим подручјима и до 80 процената, док је укупна штета процењена на око 270 милиона марака.

Министар пољопривреде Стево Мирјанић је упозорио да ће то неминовно утицати на раст цена. Председник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић тврди да су овогодишње штете у пољопривредној производњи веће од 300 милиона марака и да ће донети ланчана поскупљења.

Због тога су, додаје, подједнако на удару и пољопривредни произвођачи и потрошачи.

„Суша је свуда оставила трага. И у ратарству, повртарству и воћарству, тако да очекујемо у свим тим областима поскупљења. Цена хране за стоку биће већа до 20 одсто и директно ће довести до повећања трошкова те производње“, каже Маринковић додајући да би стока могла да појефтини јер ће се узгајивачи решавати вишка животиња које неће моћи да хране.

Казао је да поскупљења неће бити драстична ако Влада РС реализује своје обећане мере за ублажавање штета.

Председник Удружења узгајивача свиња у РС Мишо Маљчић каже да цене живе ваге прасади за сада неће расти, али да следи тежак период. „До пролећа цене прасића ће сигурно стагнирати, али када опадне сточни фонд, и то већ у пролеће, кренуће раст цена“, каже Маљчић.

Објашњава да је овогодишња цена прасића од четири до пет марака по килограму, а идућег пролећа ће вероватно бити шест марака.

Председник Удружења узгајивача свиња у РС Мишо Маљчић каже да цене живе ваге прасади за сада неће расти, али да следи тежак период. „До пролећа цене прасића ће сигурно стагнирати, али када опадне сточни фонд, и то већ у пролеће, кренуће раст цена“, каже Маљчић.

Објашњава да је овогодишња цена прасића од четири до пет марака по килограму, а идућег пролећа ће вероватно бити шест марака.

Председник Удружења млинара РС Зоран Кос каже да је суша оставила негативне последице и на род пшенице. „У региону је већ дошло до раста цена пшенице, који прати раст цена брашна, што ће се десити и у Српској. За 30 дана од дана жетве цене ће код нас сигурно за 20 одсто порасти у односу на цене приликом жетве“, рекао је Кос.

Председник Удружења повртара РС Бране Мастало каже ће цена кромпира додатно скочити на јесен, јер ће потражња бити већа од понуде. „Иста ситуација је и са луком и купусом. Све су то културе чији је род и више него преполовљен, због чега ће бити дупло скупље“, објашњава Мастало.

Председник удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић каже да су воћари, уз вишемесечну сушу, ове године претрпели огромне штете и од пролећног мраза, због чега су извесна поскупљења.

„Од ниских температура, мраза, па до ових енормно високих температура, воћари су изгубили више од 50 одсто својих приноса. Та штета директно ће утицати на повећање цена, и то за око 50 одсто“, поручује Дојчиновић додајући да ће највише поскупети јабуке и шљиве.

Произвођач кромпира из Рогатице Драгомир Џида каже да им је суша преполовила овогодишњи род и да ће ово поврће сигурно поскупети крајњим потрошачима. „Цене ће вероватно бити више за око 40 одсто у односу на прошлу годину“, рекао је Џида, који објашњава да је сада килограм кромпира марка, а лани је коштао пола марке.

Министар Стево Мирјанић обећао је прошле седмице да ће Влада Српске предузети низ мера за ублажавање штета у аграру. Једна од њих је и да до краја месеца буде исплаћена половина овогодишњих подстицаја која износи 60 милиона марака. Влада ће обезбедити за капитална улагања пет милиона КМ, а исто толико и за помоћ у јесењој сетви.

 

Извор: Глас Српске