Србија

ДАЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Ако разграничимо шта је наше, а шта њихово НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ РАТА СА АЛБАНЦИМА!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Идеја о разграничењу Косова на српско и албанско била би трајно решење за конфликт који траје вековима између Срба и Албанаца, каже лидер СПС и шеф српске диопломатије Ивица Дачић.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Треба урадити оно што се може, док се може. За ово нема много времена – рекао је Дачић за РТС.

Он каже да је његова идеја компромис између два поларизована предлога који се данас могу чути – да је Косово српско и да га не треба делити и да је Косово независно и да треба прихватити реалност.

– О оба предлога Срби губе. Први предлог подрзумева рат који не можемо добити, други каже да смо изгубили Косово. Покушавам да предложим трајно решење, јер се оно базира на компромису историјског и етничког права, који подразумева разграничење оног што је српско и оног што је албанско – нагласио је он.

КОМЕ ТО ТРЕБА СТАТУС КВО НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ? Вучић под великим притиском да одустане од дијалога!

Дачић објашњава да је његов предлог о разграничењу једини предлог у коме Србија и Срби нешто добијају.

Поводом тога што из Приштине не стиже одобравање за тај предлог, он наглашава да Приштина мисли да је дијалог покренут да би Србија признала Косово.

– У име Владе Србије и председника Србије, могу да кажем да ми никада нећемо признати једногласну проглашену независност Косова. Уколико без Србије да решавају ствари, зашто се позива Србија на састанке у Бриселу – пита се он.

Упитан да ли би предлог прихватила Међународна заједница, он каже да не види разлога зашто не би, иако је од британског амбасадора добио поруку да су они против промена граница.

– Рекао сам му да није згодно да они причају о томе јер су они променили границе Србије… Косово никада неће постати члан УН, без договора са Србијом, нема трајног решења без договора са Србијом – нагласио је Дачић.

Русија ће, каже, подржати све што Србија предложи. Предлог о разграничењу није предлог о сили, већ о договору.

– Интересују нас српске цркве на Косову и Метохији, Заједница српских општина, надокнада за узурпирану имовину. Уколико се прихвати тај модел разграничења, трајно се елиминушу узроци око чега Срби и Албанци ратују – закључио је он.

 

Извор: Tanjug