Регион Свет Србија

ДРАМАТИЧНО! Опасне игре око наше земље: НАТО ПОКРЕЋЕ УДАР НА СРБИЈУ?!

Потпредседник САД Мајк Пенс у Подгорици рекао да је Црна Гора регионална сила (!?!) и похвалио њен отпор руском утицају… То је јасна порука Србији од које се очекује да следи „црногорски НАТО пут“

Србија се поново нашла усред опасних геополитичких игара највећих светских сила. Потпредседник САД Мајк Пенс индиректно је јуче у Црној Гори најавио да НАТО пакт креће у офанзиву на нашу земљу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други човек Трампове администрације поручио је на самиту Америчко-јадранске повеље да је будућност целог Балкана на Западу и истовремено Црну Гору окарактерисао као „регионалну силу“ (!?!). Он је нарочито похвалио отпор Подгорице „малигном руском утицају“ што стручни саговорници Информера тумаче као јасну поруку Србији да се од ње очекује да следи „црногорски НАТО пут“!

„Инспирација свету“

Према Пенсовим речима, његова посета Подгорици знак је америчке посвећености Црној Гори као најновијој чланици НАТО.

– Ово показује да веома ценимо наше чврсто савезништво и пријатељство. Уверавам вас да Америка нема мале партнере, већ само има снажне партнере. Будућност земаља Западног Балкана је на Западу. Ваша је храброст, посебно у суочавању са руским притиском, инспирација свету и ја вам на томе честитам… – поручио је Пенс на свечаној вечери коју је у његову част приредио црногорски премијер Душко Марковић.

Коментаришући изјаву потпредседника САД, лидер опозиционе Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић рекао је јуче да је амерички фокус очигледно на Србији.

– Порука о неопходности супротстављања Русији представља најаву нових притисака САД према Србији, али и политичарима у Црној Гори који се залажу за најбоље односе и са Русијом и са ЕУ. Очигледно да концепт војне неутралности, јасно дефинисање националних интереса и стабилност на Балкану не одговарају геостратешким пројекцијама САД. Пенсов долазак представља покушај цементирања америчког утицаја у региону, али и упозорење Србији да редефинисе спољну политику, која се у значајној мери заснива на добрим односима са Русијом – истиче Кнежевић, додајући да је на делу „наглашена и претећа русофобичност“.

– Црна Гора и Србија пре свега треба да следе своје националне интересе. А наш заједнички интерес јесте царинска унија на Балкану, добри односи и са Западом и са Истоком, а најбољи могући односи између два наша братска народа. Ми се само јединствени можемо одупрети притисцима и избећи сукобе које други пројектују на Балкану – подвлачи Кнежевић.

И посланица Александра Ђуровић, шефица Парламентарне групе пријатељства са Русијом, каже да је Србија изложена све јачим притисцима.

– Сарадња Србије са Русијом данас је на највишем могућем нивоу. Надамо се да ће и односи са САД бити у успону доласком нове администрације. Притисци постоје, али Србија ће се увек водити својим националним интересима. Ни председник државе, ни Влада неће подлећи притисцима. Остајемо на нашем, ни руском ни америчком, већ српском путу… – истиче Ђуровићева.

Ометање интереса

Да ће САД искористити све механизме да притисне Србију верује и аналитичар Дејан Вук Станковић.
– Америка подржава лојалне и послушне државе, док они други ‘несврстани’, попут Србије, нису кандидати за америчку помоћ и заштиту. Американци према нама одржавају дистанцу, док им у потпуности не прилагодимо политику. До тада следи директно или индиректно ометање националних интереса… – закључује Станковић.

 

 

Извор: Informer.rs