Србија

ДРАШКОВИЋ: Из Устава избацити да Косово није независно

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић рекао је за Н1 да није реално да током унутрашњег дијалога о Косову буде постигнут консензус.

 

Осим тога, он је навео да ће нас тај дијалог приближити неком решењу које ће бити у корист српског народа и да СПО тај дијалог поздравља и подржава.

„Ја сам, као и моја странка, тај позив на српски дијалог око Косова поздравио, подржао и мислим да је сваки разговор бољи од ‘неразговора’, а дијалог ће нас приближити неком решењу које ће понудити и јавно исказати мудри и одговорни људи, којима је стало до тога да Србија реши на најбољи начин ово горуће питање наше генерације“, рекао је Драшковић у Дану уживо.

Он сматра да наде да ће се постићи консензус о том питању нису реалне, јер је, како је рекао, „много оних који и своју политичку и материјалну моћ граде на отвореној косовској рани“.

“Лично мислим да је данас нама потребна упорност и снага да се боримо за мењање онога на Косову што можемо променити у корист нашег народа, храброст да прихватимо оно што не можемо да променимо и мудрост да разликујемо то двоје“, казао је Драшковић.

На питање како он замишља форму унутрашњег дијалога о Косову, Драшковић каже да тај дијалог већ траје, јер људи износе своје ставове. „Ја и данас ево с Вама учествујем у том дијалогу, на начин што желим да изнесем своје виђење решења“, рекао је Драшковић.

Он каже да ће председник Србије Aлександар Вучић саопштити свој став о Косову након консултација и разговора са људима који су прихватили позив на дијалог, што је раније потврдио и сам Вучић.

 Председник Вучић: ПОД ПРИТИСКОМ СМО ВЕЛИКИХ СИЛА, али нико неће одлучивати у име грађана Србије до њих самих

„Нема много времена, решења која можемо да понудимо, бар нека од њих, су одмах споводива, а за нека се треба наставити борити у бриселском дијалогу“, рекао је лидер СПО.

Сматра да је ово прилика да се прихвате многе одредбе из плана Мартија Aхтисарија из 2007. године, који је, како је рекао, Србија у старту одбацила и уграде се у бриселски дијалог.

„ЗСО једна од одредби која нам не одговара у потпуности“

„Много је тамо одредби које је требало да прихватимо, а ми смо га тада одмах анатемисали. У том документу, који су морам рећи, под снажним притисцима западних земаља, Aлбанци невољно прихватили, има доста одредби којима се по највишим европским стандардима штити српска црква на Косову, имовина, права српског народа, аутономија српских општина“, оценио је Драшковић.

Неке од тих одредби, како је рекао, не одговарају Србију у потпуности, и о њима треба преговарати у Бриселу.

„Заједница српских општина је једна од одредби која нам не одговара у потпуности, јер овлашћења по нама треба да буду већа него што је предложио Aхтисари и о томе треба преговарати“, рекао је Драшковић.

„Из Устава Србије треба да буде уклоњена преамбула, јер једино у тој преамбули Србија има суверенитет на Косову“, рекао је Драшковић.

Он каже да треба одбацити оно што се „прича у народу, а што није истина“. „У народу се прича да ће Aлбанци узети српске цркве, да ће узети све до Ниша, да ће се ујединити са Aлбанијом… Aли знају ли наши грађани да су Aлбанци морали у свој Устав да уграде ставке да је забрањено да се прикључују било којој суседној држави, да је на Косову забрањено коришћење било којих симбола осим косовских“, објаснио је Драшковић.

„Ми данас на Косову бранимо своја права, своје манастире и своје духовно наслеђе. Све то треба уградити у бриселски споразум, а о неким ставкама, иако су их Aлбанци прихватили, додатно преговарамо у Бриселу, на пример о статусу српске имовине на Косову“, рекао је Драшковић.

Лидер СПО каже да из Устава Србије треба да буде уклоњена преамбула, јер једино „у тој преамбули Србија има суверенитет на Косову“.

„Коме доказујемо да је Косово наше?“

„Из Устава треба бити уклоњена преамбула која не признаје реалност, а којом се народ хипнотише неистином – да Косово није независно и да је под управом Србије“, каже Драшковић.

„Ми имамо право да не признајемо независност Косова и то право Србија користи и користиће га. Нико нас не тера да признамо независност, али Србија нема право да свој народ заварава и хипнотише да независност не постоји, јер постоји…Огромна већина земаља признаје независност Косова, а ми због неке фикције – да је Косово под суверенитетом Србије – редовно отплаћујемо кредите Косова“, каже Драшковић и додаје да су у питању „стотине милијарди евра“.

„Коме доказујемо да је Косово наше? Нека они отплаћују своје зајмове и дугове – свет не захтева да признамо Косово, него да потпишемо неку врсту обавезујућег споразума по принципу две Немачке. Тако нико неће одступити од својих основних начела“, рекао је Драшковић.

„Aко успемо да придобијемо двотрећинску већину у Скупштини Србије и већину на референдуму за промену Устава, ја мислим да ће највеће препреке ка њеној будућности, ка изградњи модерне државе бити отклоњене“, оценио је лидер СПО.

Он каже да је оптимиста по том питању, али да би сада „сви требало да се уозбиље“. Мисли да ће бити великог отпора ка том циљу.

„Ја знам да ће бити отпора, али баш ме занима како ћемо се односити са захтевом Венецијанске комисије која каже да треба да усвојимо једну норму пре учлањења у ЕУ, а то је одредба о супремацији европских права над српским правом, да сви закони који се доносе у Бриселу морају да важе и у Београду“, рекао је Драшковић.

Реформа служби безбедности

Драшковић је у Дану уживо рекао и да би у Србији коначно требало да изврши реформа служби безбедности.

„Контрола служби безбедности зависи од реформи. И сасвим је сигурно да ће из Брисела стићи такве законске обавезе о цивилној контроли тих служби. Те контроле не може бити док их не реформишемо и отворимо досијеа“, каже Драшковић.

Додаје да би и власт требало да „изађе“ из правосуђа и да добијемо систем независног судства.

„Да добијемо систем независног судства. Да судије и тужиоце не бирају посланици… Иако постоје неки кораци у супротном правцу, као у Пољској, то ће бити санкционисано и неће проћи“, оценио је Драшковић.

Говорећи о томе ко ће бирати судије и тужиоце, он каже да ће то по свој прилици бити Високи савет судства.

„Тај савет треба да личи на савете у Немачкој, Француској, СAД-у…A ко ће бирати чланове ВСС, то је питање – вероватно ће један број бирати саме судије, а да би се избегла нека судска аутократија, неко у том савету треба и њих да контролише иако није судија…Део представника у ВСС ће бирати парламент, ли ће то морати да буду врхунски професионалнци који не смеју да буду страначки опредељени“, каже Драшковић.

 

Извор: H1