Србија

ДВЕРИ: Декларација о опстанку српске нације – димна завеса пред новим уступцима ЕУ

Док председник Републике Србије најављује Декларацију о опстанку српске нације, министар спољних послова најављује гашење конзулата у Ријеци, Херцег Новом и Мостару. О чему се овде ради?

 

Најава председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика да ће заједнички написати Декларацију о опстанку српске нације би био одличан политички потез, пошто су Срби тренутно најобесправљенији народ на простору бивше СФРЈ.То најбоље сведочи брза реакција свих другосрбијанаца и гласноговорника евроатланских интеграција у Београду да је на делу оживаљавање великосрпских идеја, што је одмах проузроковало објашњење и правдање представника власти, како се не би угрозио пут Србије у ЕУ!

Међутим, најновије изјаве министра спољних послова о затварању конзулата Републике Србије у Мостару, Ријеци и Херцег Новом су у политичкој супротности са Декларацијом о заштити српске нације у региону. Уместо што најављује гашење постојећих конзулата, као да Србима у Хрватској и Црној Гори тече мед и млеко, Министарству спољних послова би боље било да размишља о отварању конзулата у Беранама, Дрвару, Скадру и Книну, о чему се већ говорило у Скупштини Србије и у српским медијима.

Ова изјава Ивице Дачића више личи на политичку стратегију стварања неке нове постјугословенске наднационалне заједнице на Балкану, као што је већ најављено на регионалном самиту у Трсту и која би засигурно имала антисрпски карактер.Нама је неопходна Декларације о опстанку српске нације и заштити Срба у расејању и региону, која ће бити усвојена у Скупштини Србије и која ће бити правно обавезујући документ за све српске политичаре који се налазе на државним функцијама, без обзира којој странци припадају, јер и Устав Републике Србије у члану 13. пише да „ Република Србија штити права и интересе својих држављана у иностранству“.

Хвала ти Путине и мајко Русијо: Асад је пресрећан, а сиријска војска незадржива!

Да ли само Декларација може решити конкретне проблеме Срба у региону? Тешко! За то је потребно и потписивање билатералних споразума са сваком државом понаосом, где ће наши државници инсистирати на решавању конкретних проблема својих сународника, као што су проблеми: имовине српских држављана, добијања двојног држављанства, заштите срспког писма и језика, имовине СПЦ и културног блага српског народа, формирања српских културних центара у свим држава региона, здравствене и социјалне заштите наших држављана… Инфо служба Двери

 

Извор: Dveri.rs

loading...
Loading...