Србија

ЕПИСКОП ТЕОДОСИЈЕ: Хапшење Богдана Митровића је ПРИТИСАК НА СРБЕ да продају своју земљу Албанцима!

Епископ Рашко-призренски Теодосије апеловао је данас да се случај хапшења Богдана Митровића што пре расветли у сарадњи са међународним представницима на КиМ јер, како је поручио, Срби, посебно они који желе да обнове своје имања, доживљавају овај поступак као још један притисак косовских институција на грађане српске националности.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Митровић је ухапшен на празник Успења Пресвете Богородице, а епископ Теодосије каже да је овај случај бацио сенку на радост овог празника, посебно имајући у виду да је он претходних година слободно долазио на Косово и Метохију и да тада нико није износио никакве сумње о њему.

– Претходних година били смо сведоци честог насумичног прозивања Срба за ратне злочине по неправедној логици да је сваки Србин крив док не докаже да је невин. Готово по правилу иза оваквих оптужби постојала је намера да се спречи повратак расељених и да се српски народ приволи да прода своју земљу Албанцима – рекао је епископ Теодосије за ТВ СПЦ Храм.

Некима су, каже, били потребни месеци да докажу своју невиност подносећи велику душевну бол и здравствене проблеме.

Према његовим речима Срби из Мушутишта се и сами годинама суочавају са разним врстама претњи и притисака чији је циљ да се спречи њихов повратак у родно село и обнова кућа, порушене цркве, као и оближњег манастира Св. Тројице.

– Они који предњаче у претњама су управо оне комшије Албанци који су Србима из овог села већ узурпирали имовину и желе да је задрже. Сличне примере, нажалост, имамо и у другим крајевима Косова и Метохије – навео је.

Апелујући на да се овај случај у сарадњи са међународним представницима што пре расветли, епископ Теодосије тражи заштиту права Митровића, као и, како каже, свих грађана српске националности који годинама након завршетка рата бивају проглашавани кривим на основу насумичних оптужби појединаца.

Косовска полиција је 28. августа извела Митровића из аутобуса који је превозио групу верника с намером да обиђу своје порушене куће у селу Мушутиште код Суве Реке и присуства Светој Литургији на рушевинама храма Пресвете Богородице из 1315. године.

Иначе, тај храм су порушили припадници злочиначке тзв. ОВК непосредно након завршетка оружаног сукоба 1999. године, када су запаљене све српске куће у селу и сви Срби избегли.

Српске куће и црква су у рушевинама већ 18 година, а у село не може да се врати ниједан Србин.

Богдану Митровићу је најпре истражни судија у Призрену одредио 48 сатни притвор, да би јуче притвор продужен на 30 дана због наводног учешћа у ратним злочинима 1999. године.

 

Извор: Tanjug

 

Бонус видео: