loading...
Издвајамо Србија

ЕУ ЋЕ ЗБОГ ОВОГ ПОБЕСНЕТИ НА СРБИЈУ: Странци неће моћи тек тако да купују нашу земљу, ево зашто…

Држављанин Европске уније моћи ће да купи у Србији пољопривредно земљиште које је у приватној својини само ако је најмање 10 година стално настањен на тлу општине на којој се налази земљиште које купује

Уз то, услов је да то земљиште обрађује најмање три године, уз надокнаду или без ње, наведено је у Предлогу измена и допуна закона о пољопривредном земљишту који је Влада Србије доставила Скупштини на усвајање.

Држављанин неке од чланица ЕУ који хоће да купи српску ораницу морао би у Србији да има и регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу, као носилац породичног пољопривредног газдинстава, и то без прекида најмање 10 година.

Уколико жели да купи пољопривредно земљиште, мораће да има у власништву и механизацију и опрему за његово обрађивање.
Уколико испуњава ове услове, странац може да купи највише два хектара пољопривредног земљишта.

Предлогом закона је прецизирано да предмет куповине може бити само приватни пољопривредни посед, али не и пољопривредно земљиште које је посебним законом одређено као грађевинско, као ни оно које припада заштићеним природним добрима.

Не може, такође, бити купљено ни земљиште које се граничи са војним комплексом и објектима војне инфраструктуре, а не може ни да се граничи са територијом Копнене зоне безбедности.

Закон би по хитном поступку морао да буде усвојен до краја месеца, како би према одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању ступио на снагу 1. септембра.

 

Извор: rs.sputniknews.com