Србија

ФИРМА ПРЕМИЈЕРКИНОГ БРАТА ЗГРЋЕ МИЛИОНЕ ОД ДРЖАВНИХ ПОСЛОВА: Откад је Ана у власти приходи им скочили 6 милиона €!

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Буразерски „Ассецо СЕЕ“ добио десетине тендера у министарствима, институцијама и јавним предузећима, а само током ове године са државом је склопио 13 послова.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Компанија „Ассецо СЕЕ“, којом руководи Игор Брнабић, брат српске премијерке, од државе је претходних година зарадила милионе, а уносне послове је наставила да добија и након што је Ана Брнабић постала најпре министарка, а затим и председница Владе, открива Курир!

Дигитализација је у последње време један од државних приоритета, а управо поменута фирма је годинама ангажована за израду неопходних софтвера, па је тако само ове године од државних институција добила 13 послова.

Иако је Ана Брнабић раније тврдила да у овоме нема ничег спорног, симптоматично је да је фирма коју води њен брат 2016. године, када је она већ била у Влади, приходовала 39,6 милиона евра, што је за шест милиона више него годину дана раније.

Блиска сарадња

Да је „Ассецо СЕЕ“ блиско сарађивао са државним институцијама, писао је и Крик.
– Компанија „Ассецо СЕЕ“ основана је 1990. У власништву је истоимене фирме из Пољске, која се на свом сајту хвали да има највеће приходе од продаје рачунарске опреме и програма у југоисточној Европи. Власници пољске фирме су иностране компаније, а мали удео има и ЕБРД. Један од директора српског огранка је Игор Брнабић, министаркин (а сада премијеркин, прим. аут.) рођени брат, који је на то место именован у јануару 2016. Ова компанија добила је неколико десетина јавних набавки последњих година код више различитих министарстава, институција и јавних предузећа. Једна је од водећих ИТ компанија у Србији. Ана Брнабић је по доласку на место министарке рекла да верује да ИТ сектор може да буде окосница развоја Србије – пише Крик.

Иначе, Ана Брнабић је истицала да је потенцијални сукоб интереса пријавила Агенцији за борбу против корупције.

И Шешељ прозивао

– Уколико на тендеру као извођач победи „Асеццо СЕЕ“, чији је директор мој рођени брат, ја треба о томе да обавестим Агенцију да би она узела документацију на увид и проценила независно да ли је тај посао намештен или није – казала је.
И лидер СРС Војислав Шешељ је једном покренуо ово питање у Скупштини, на шта је Брнабићева одговорила да се нада да „јавност неће тражити да човек од 44 године са двоје деце да отказ јер му је сестра члан Владе“.

Признали да раде с државом
Међу клијентима Рател, ЕПС, Пореска…

У фирми „Ассецо СЕЕ“ за Курир кажу да су у 2016. имали 22 посла с државним институцијама, а ове године су добили 13.

– Поређења ради, у 2015. компанија је победила на укупно 35 тендера. Неке од институција са којима смо имали пројекте током последње две године су Пореска управа, Рател, ЕПС, „Пошта Србије“ – кажу они. На питање да ли добијају више послова откако је Ана Брнабић у власти, сестра једног од директора фирме, одговарају:
– Учествујемо на јавним тендерима који имају транспарентне тендерске процедуре за које постоје закони који их регулишу. Обим добијених послова није се мењао у последње две године.

Реаговања

Санда Рашковић Ивић ,самостална посланица
Чик да неко одбије

Ово је сукоб интереса. Чик да неко одбије услуге брата председнице Владе Ане Брнабић.

Бошко Обрадовић, Двери,
Леп живот од државе

Брат и сестра лепо живе од пословних шема и комбинација са државом. То није само сукоб интереса, то је политичка мафија.

Константин Самофалов, СДС
Могућ сукоб интереса

Уколико њен брат добије послове од државе, што би свакако указивало на могући сукоб интереса, неко би морао да одговара пред законом.

Борко Стефановић ,Левица Србије
Проблем за Србију

Премијерка је рекла да то није никакав проблем. Такве ствари су проблем за Србију и било која особа која је повезана с функционерима не сме да има везе са буџетом.

 

Извор: Kurir.rs