Издвајамо Свет

ГАБРИЈЕЛ ПОЗВАО ЕРДОГАНА ДА ОДУСТАНЕ ОД УЛАСКА У ЕУ: Турска трпа невине људе у затвор и прогони опозицију, и не може у ЕУ!

Шеф немачке дипломатије Зигмар ГАБРИЈЕЛ: „Турска ограничава слободу говора, трпа невине људе у затворе и прогони опозицију, а таква Турска не може постати део Европске уније. Ово зна и председник Турске”

ШЕФ немачке дипломатије Зигмар Габријел јавно је предложио Реџепу Тајипу Ердогану да сам прекине преговоре уласку Турске у Европску унију.

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Притом му је отворено поручио да Анкара има мале шансе да те преговоре заврши успешно по себе:

„Турска ограничава слободу говора, трпа невине људе у затворе и прогони опозицију, а таква Турска не може постати део Европске уније. Ово зна и председник Турске”.

Габијел је чак додао: „Мени се чини да ни сам Ердоган не жели своју земљу у ЕУ, да он не схвата озбиљно ни саме приступне преговоре”.

Немачки министар је нагласио да Брисел, бар засад, неће самоиницијативно прекидати преговоре са Турском. Потом је поновио:

„Нека Ердоган то учини сам. Турска ће наставити да постоји и после њега. Ми немамо проблем ни са Турском ни са Турцима, али имамо проблем са садашњом владом у Анкари и са политиком коју води председник те земље”.

Ердоган је 12. јула изјавио да ће у Анкари „одахнути са олакшањем ако Европска унија одбије да прими Турску своје редове”.

Пре тога је ЕУ-комесар Јоханес Хан оценио да је Ердоганова Туска „окренула леђа уласку у ЕУ”.

 

Извор: факти.рс