Регион Србија

ХАСАНБЕГОВИЋ ПРОВОЦИРА „Није битно шта о Олуји мисле у Србији, она је ТЕМЕЉ хрватске државе“

Бивши министар културе Златко Хасанбеговић поручио је данас из Книна да уопште није битно што о „Олуји“ мисле у Србији.

– Ослобођењем Книна окончана је успостављење слободне и независне хрватске државе зачете 30. маја 1990. Та два датума 30. мај 1990. и 5. август 1995. главни су темељи модерне хрватске државе и победе у Домовинском рату. То је једини истински темељ на којем почива модерна, независна и слободна Хрватска. Хрватска држава када слави Дан победе, одаје почаст свим жртвама јер су сви жртве великосрпске агресије – поручио је данас Златко Хасанбеговић у Книну.

Хасанбеговић је додао да је „кључно да постоји заједничко национално стајалиште у Хрватској о победи у Домовинском рату“, и нагшласио да није битно шта о томе мисле у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Волели бисмо да једног дана прихвате сопствену одговорност за избијање ратова и агресију – закључио је Хасанбеговић.

Подсећамо, Златко Хасанбеговић био је члан ХДЗ-а и министар културе у влади Тихомира Орешковица.

Контроверзни историчар и министар културе Хасанбеговић, пажњу јавности регионалне, али и светске, скренуо је својом политичком прошлошћу и отвореним проусташким ставовима.

Једна од његових познатих изјава је да је антифашизам флоскула, неретко је умањивао број жртава у Јасеновцу, а хрватски медији писали су да је Хаснанбеговић велики поштовалац Анте Павелића, као и да верује у идеологију „Велике Хрватске“. У штампи су се током његовог мандата појављивале фотографије из младости са усташким симболима, а познато је и да је био сарадник часописа „Независна Држава Хрватска“.

Страни медији попут „Форин полсија“ писали су о њему као ултрадешницару и осведоченом фашисти који својим „културним ратом припрема терен за будућност

 

 

Извор: Blic.rs