Србија

ХОЋЕ ДА ДРЖЕ БАЛКАН НА УЗИЦИ! Великим силама не одговара ДИЈАЛОГ и трајно решење за Косово и Метохију!

Који год модел за решење косметског вишедеценијског ребуса би Београд понудио као платформу, он не би био по вољи светских сила, јер би стављањем тачке на ову мучну тему оне добрим делом изгубиле полуге којима покушавају да држе на узици балканске земље, пишу Вечерње новости.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако саговорници овог листа тумаче информацију да се ни на Истоку, ни на Западу не гледа благонаклоно на позив председника Србије Александра Вучића на широки национални дијалог о косовском питању, и да је одржавање статуса кво за њих идеална опција.

Сарадник Института за европске студије Александар Гајић рекао је за „Новости“ да појединим „великим играчима“ није у интересу да се косовско питање пацификује, јер желе да и даље арбитрирају и задрже своју доминантну позицију на Балкану.

Њима не одговара ни да се преговори одвијају директно између Албанаца и Срба, јер то умањује њихов утицај, каже Гајић.

– Немачкој, на пример, више одговара да се ово питање реши пре уласка Србије у ЕУ, како се проблем не би унео унутар Уније, док је Америци, која не жели стабилну ЕУ, у интересу да се Србија учлани у ЕУ са отвореним косовским питањем – истиче он.

СТАН, ХРАНА И 1.200 ЕВРА ПЛАТА У НЕМАЧКОЈ: За ОВАЈ ПОСАО вам не треба НИКАКВА ШКОЛА!

Русија, на другој страни, има флексибилан став и није априори против дијалога, али је свесна да, ако се у том дијалогу учине одређени уступци, онда су они могући и на неком другом пољу, као и да се принципи који се ту буду заступали могу узети као параметар за слична питања у осталим регионима у свету, каже Гајић.

По речима политичког аналитичара Дејана Вука Станковића, притисци великих сила по питању започетог дијалога не потичу од тога што се некоме не допада неко конкретно решење које се предлаже у нашој јавности, већ због тога што је циљ дијалога да се постигне национално јединство.

– Велике силе најлакше остварују своје интересе преко оних који не морају нужно да буду део тог друштвеног компромиса, па би његовим постизањем остали ускраћени за ту полугу – каже Станковић.

Због тога је за њих много боља опција када овде постоји унутрашњи “политички рат“, јер што је већи ниво унутрашњих сукоба, они лакше бране своје циљеве“, истиче Станковић.

 

Извор: Večernje novosti