loading...
Србија

ХОРОР ЗА ЂАКЕ: Родитељи ће од 1. септембра добијати СМС поруку…

loading...

Увођење е-дневника које је планирано за 1. септембар, подразумева велики број новина, како за наставнике, тако и за ученике. Једна од највећих измена, која ће изненадити ученике, јесте слање смс порука родитељима сваи пут када њихово дете изостане са часа.

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја данас је представило изглед и функционисање електронског дневника чија примена почиње у 200 школа у Србији од 1. септембра.

 Е-просвета је систем који је превасходно усмерен ка школама, наставницима, учитељима и родитељима, и потпуно је бесплатан.

КАКО ЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ Е -ДНЕВНИК?

– наставник ће моћи да види само своје оцене

овим је онемогућено тзв. преписивање оцена, где је ученик рецимо имао из математике 4, из српског 4, па ће и из физике и хемије такође добити 4. Систем је тако подешен да не дозвољава наставнику да улази у оцене ученика из других наставних јединица.

ИЗЕТБЕГОВИЋ:“Срби и Хрвати у Босни су ИЗМИШЉЕНЕ НАЦИЈЕ“

– изостанци ће се родитељима слати смс-ом

када ученик изостане са неког часа, родитељ ће добити смс поруку да његово дете неоправдано одсуствује. Овим, Министартсво жели да смањи број изостанака у школама, јер се неретко дешава да школе имају изједначен број изостанака и ученика.

– наставници неће моћи сами да бришу и мењају оцене у е-дневнику

када наставник једном унесе оцену у е-дневник, неће моћи сам да је брише и преправља, већ ће морати да шаље захтев директору школе да одобри измену. Овим ће се у сваком моменту знати ко, када и због чега уноси измене у е-дневник.

– родитељи неће одмах моћи да имају приступ е-дневнику

Будући да је ово пилот пројекат који тек треба да се тестира, родитељи неће моћи одмах да псриступе. Прво ће бити потребно да сви наставници и разредне старешине науче да уносе податке у е-дневник, а након тога ће бити организовани састанци са родитељима, како би добили лозинке за приступ и научили да гледају оцене за своје дете. Родитељ ће моћи да види податке које је могао и до сада, а то су оцене , похвалнице, и изостанци.

– директор школе која примењује е дневник моћи ће да добије податке о школи у реалном времену

у сваком моменту директор школе може да види како се котира његова школа у односу на друге које имају е-дневник. То рангирање ће се пратити на основу изостанака и оцена ученика, и достигнућа на такмичењима

– родитељ ће оцене у е-дневнику видети 2 дана касније

у договору са психолозима одлучено је да родитељ оцену у е-дневнику види после два дана. Овим дете има времена да оде кући, одлучи како ће објаснити родитељима ако је у питању лоша оцена, и смири њихове бурне реакције које би уследиле, ако би родитељ аутоматски по уносу, могао да види оцене

Огласила се и ЕУ: Ево шта каже о сукобу Србије и Македоније

– постојаће координатор који ће водити рачуна о функционисању е-дневника

координатор че попуњавати информације о школи, школској години и вршиће обуку наставника. Водиће забелешке о дневницима и у сваком тренутку ће радити на одржавању система

Е-дневник је за сада планиран у 200 основних и средњих школа у Србији, а пројекат ће се сукцеисивно примењивати и у осталим школама када се за то стекну услови. На крају школске године, сви подаци унети у електронски дневник током године, ће се штампати и чувати у папирној варијанти.

Е-дневник је први пројекат које Министарство покреће, а поред њега ће уследити и примена е-лектире, и виртуелног музеја, информационог система за аналитику учења, као и националну платформу за израду, дистрибуцију и коришћење одобрених дигиталних образовних садржаја.

Основне школе имаће само е-дневник, тј. електронски унос, док ће средње школе поред електронског,оцене уносити и у стандардни дневник.

Планирано је да за две и по године, све школе у Србији, имају изграђену инфраструктуру, неопходну за функционисање овог пројекта.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Telegraf.rs

Loading...
loading...
loading...