Регион Србија

Хрватски свештеник начисто полудео: „Логор смрти у Јасеновцу је лаж“! Задрто брани НДХ и злочине усташа

Стјепан Разум покушава да увери хрватску јавност да Јасеновац заправо био комунистички логор након Другог светског рата, док се током НДХ у њему ништа претерано страшно није десило

Хрватски свештеник Стјепан Разум тренутно на позицији водитеља Матичне канцеларије Загребачке надбискупије. преко дана пази на документе надбискупије, а изван радног времена, претвара се у једног од најупорнијих и најзагриженијих бранилаца НДХ у Хрватској, преноси хрватски Индеx.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разум је члан и председник Друштва за истраживање троструког логора Јасеновац, које већ годинама покушава да увери хрватску јавност да је Јасеновац заправо био комунистички логор након Другог светског рата, док се током НДХ у њему ништа претерано страшно није десило.

За свешеника Разума „нема доказа за масовне усташке злочине у Јасеновцу“

За овог католичког свештеника усташки логор смрти Јасеновац је “отровна и срамотна лаж”.

Он сматра да “нема доказа за масовне усташке злочине у Јасеновцу, али има за партизанске”, а нарочито му смета “злоупотреба Степинчевих речи о осуди Јасеновца”, тј. формулација покојног кардинала о Јасеновцу као “срамотној љаги”.

За НДХ, Разум отворено гаји велике симпатије, проглашавајући је претечом савремене Републике Хрватске, па наставља своје тумачење:

– Не можемо ни по чему закључити да би надбискуп Степинац у фебруару 1943. године могао имати сазнања да се у логору Јасеновац масовно убијало људе, јер то није могао ни имати, будући да према утемељеним новијим истраживањима таквих убијања није ни било – тврди свештеник.

Степинац никад није био против НДХ, а Тито је мегазлочинац

За свештеника Разума је позитивно подржавати усташе. За Разума су усташе “били часна саставница Хрватских оружаних снага”, “честити људи”, док је Јосип Броз “самозвани Тито” и “мегазлочинац”.

Можда је најскандалознија трибина из 2015. године одржана у Базилици Срца Исусова на тему „Ратни злочинац Тито“, на којој су говорили Разум и Младен Ивезић. Свешеник Разум је тада изјавио да је „партизански покрет најтрагичнија епизода у целокупној исповести хрватског народа“, те је онда похвалио сарадњу НДХ и четника. Ивезић је изјавио да су „четници први антифашисти Југославије“, што је Разум задовољно слушао, како се може видети на снимку трибине.

Сумњичав према демократском поретку, склон теоријама завера, одушевљен с усташама и НДХ, свештеник Стјепан Разум је, упркос свим својим екстремистичким ексцесима, и даље угледан члан хрватског друштва, у Загребачкој бискупији држи значајну позицију моћи, са уредном платом.

Извор: Telegraf.rs/index.hr