Регион

ИСТИНА ИЗАШЛА НА ВИДЕЛО! Ево која велика сила потпирује сукоб Србије и Македоније

Фото: Јутјуб

Последице које Македонија може да претрпи уколико Србија одлучи да промени став по питању имена те државе могле би да буду далекосежне. Сваки билатерални уговор који је потписан између Македоније и Србије могао би да постане предмет ревизије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дан пошто је Србија повукла своје особље из Амбасаде у Скопљу, пошто је званична Македонија бацила Србији рукавицу у лице, признајући да ће подржати пријем Косова у Унеско, па чак и да ће учествовати у изради пројекта који остварује жеље Албанаца, Београд је узвратио једном поруком и једним упозорењем светској јавности. Порука гласи — Србија би могла да промени став о имену Македоније, а упозорење — у све што против Београда ради званично Скопље, умешала је прсте и једна страна сила. Судећи према ономе што су закључили поједини македонски аналитичари у разним емисијама на ту тему, Србија је тим контрапотезом приредила не мало изненађење.

ВУЧИЋ БЕЗ ПАРДОНА: Рекао сам у Бриселу Едити Тахири „ХАЈДЕ ИЗАЂИ“ нисам хтео да наставаљам разговор!

Како би на Македонију утицало ако би Београд променио став о имену те државе и која је то светска сила која ремети односе две суседне земље на Балкану?

Александар Митевски из Центра за истраживање и анализу каже да реакција јавности у Македонији није позитивна на најаву из Београда, јер Србију осећају као најближи народ на Балкану. Он додаје и да је опозиција ВМРО-ДПМНЕ врло жестоко реаговала на оно што се десило, а нарочито на то да је неко дозволио да се на институције пријатељске земље врше офанзивна непријатељска дејства.

Митевски, такође, подсећа на чињеницу да јавност у Македонији никад није подржала нити подржава чињеницу да је званично Скопље признало косовску независност.

ШОК ЗА ЗВЕЗДУ! КРАСНОДАР НЕЋЕ ДА ИГРА НА МАРАКАНИ: Руси траже хитну реакцију УЕФА!

„Последице које Македонија може да претрпи уколико Србија одлучи да промени став по питању имена Македоније могле би да буду далекосежне. То би значило да би сваки билатерални уговор, који је потписан између Македоније и Србије, могао да постане предмет ревизије и ново преговарање за сваки уговор, било да се ради о уговорима о трговини или добросуседству. То би била најгора варијанта“, објашњава Митевски, уз коментар да од руководства у Србији зависи да ли ће до тога доћи.

Поводом помињања мешања велике силе у догађаје који су се десили у Македонији, Митевски напомиње да је председник Србије Александар Вучић био јасан када је рекао да не мисли да је та страна сила Русија.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! ОБАВЕЗНО ПРОВЕРИТЕ КАД ИСТИЧЕ ОВЕРА: Новосађанину стигла нова здравствена картица, али је ИСТЕКЛА

„Капацитет за тако нешто има само Америка. Мислим да је све ово добро осмишљен план да се промени руководство на целом Балкану, како би они могли лакше да спроведу своје планове и да на силу гурну земље Балкана у НАТО“, тврди он.

У албанској заједници у Македонији подигла се велика прашина због повлачења српских дипломата, због намере Македоније да подржи Косово на путу ка Унеску. Сви медији, како у Македонији, тако и на Косову, али и у Албанији, блиски владајућим структурама у Скопљу, тврде две ствари. Да је поступак Србије раван понашању две зараћене државе, као и да Београд не може да командује сувереној држави како ће доносити своје одлуке.

 

Извор: rs.sputniknews.com