Занимљивости Издвајамо

ИСТОРИЈСКО ОТКРИЋЕ: Овде се налази гроб Милоша Обилића (ФОТО)

Средњовековни манастир Тумане код Голупца, познат у народу због великих чудесних исцељења као ђердапски Острог, крије још једну велику тајну – гроб косовског јунака Милоша Обилића!

На трагу овог могућег сензационалног открића упутили смо се у Тумане. Скривен у прелепом амбијенту недирнуте природе, овај манастир заиста одише несвакидашњим спокојем и миром, о којем се надалеко приповеда. Сви путописци и историчари из 19. и 20. века забележили су да је народно предање као оснивача манастира Тумана трајно убележило име Милоша Обилића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ступивши у порту древнога манастира, осетили смо благодатни мир и спокој светиње. Као да се време вратило у дубоку историју и оживело славне дане и историју нашег народа. Наишавши на монаха, за кога смо касније сазнали да је старешина манастира, упитали смо о гробу Милоша Обилића. Отац Димитрије започео је причу:

– Када је братство дошло у манастир Тумане, с јесени 2014. године, знало се да у Туману почивају чудотворне мошти Светог Зосима, чудотворна икона Пресвете Богородице и гроб Светог оца Јакова, ученика Светог владике Николаја. Са благословом надлежног епископа Игњатија, откривене су мошти Светог Јакова и пренете у цркву. Од историчара који су посећивали манастир сазнали смо и за претпоставку да је у порти манастира сахрањен Завиша Црни, чувени пољски јунак. О могућности да се ту налази гроб Милоша Обилић тада није било ни спомена.

Задужбина на месту рањавања Светог Зосима

Манастир је вековима прослављан у народу као место чудесних исцељења захваљујући светим и целебним моштима Светог оца Зосима Синаита, монаха пристиглог са далеког Синаја у доба кнеза Лазара. Овог светитеља, до данас живо народно предање казује, ранио је прослављени косовски јунак Милош Обилић, родом из суседног села Малешева (некада Милошево). На месту светитељеве смрти, у знак покајања, почео је да зида задужбину. Када је црква изидана до крова, кнежеви гласници из Крушевца донели су писмо у којем је стајало: „Ту мани задужбину и пођи на Косово поље, да бранимо веру и отечество“. По Милошевој славној погибији, народ је чувајући успомену на великог јунака и прослављеног многобројним чудима светог пустињака Зосима завршио светињу и дао јој име Тумане.

Касније, када смо се зближили са околним народом, од неколицине стараца чули смо предање које су њихови стари у тајности преносили са колена на колено по којем је ктитор Тумана, Милош Обилић, управо овде сахрањен. Наравно, немајући никакав аргумент за све то, причу седих стараца нисмо озбиљно схватили. Тих дана се управо пронела вест да је гроб славног Лазаревог витеза највероватније у манастиру Раваници.

Тиме је та тема затворена. Међутим, истражујући доступне податке о манастиру Туману, наишли смо на спис свештеника С. Пајевића из 1912. године, који је бацио ново светло на тајанствено предање и отворио могућност да о питању везе Милоша Обилића и Тумана можда постоје нови докази. Поменути свештеников извештај тиче се почетка градње нове цркве манастира Тумана 1912. године. Као очевидац догађаја, поменути свештеник је описао кратак историјат манастира и предања у вези са његовим оснивањем, као и саме догађаје са почетка градње.

Између осталог, поменуо је откривање моштију Светог Зосима и проналажење древног гроба на средини старе цркве. Управо помен тог гроба отворио је нову причу и бацио нови зрак светлости на енигматичну историју туманске светиње – прича у даху отац Димитрије.

Свештеник Пајевић поменуо је да на средини цркве постоји гроб са добро очуваним костима.

Мошти Светог Зосима (Фото: Јутјуб)

– Ако је тај гроб и данас ту и ако је у стању у каквом су га затекли 1912. године, свакако га треба тражити на простору данашње солеје у близини иконостаса цркве – речи су оца Димитрија.

Било како било, манастир Тумане чува у својој цркви велике светиње и по речима монаха „ако је ту и гроб Милоша Обилића, онда овај манастир може стати у ред великих и славних историјских манастира.“ Свакако, ова светиња нераскидиво је повезана са именом славног косовског јунака и свеца чудотворца Зосима и треба је посетити као редак духовни кутак.

 

Аутор: Ј. Марковић

Извор: Ало.рс