Србија

ИЗА МИМОЗЕ КУШАРИ ЉИЉА СТОЈЕ МОЋНИ ЉУДИ, који је доводе на место премијера из само једног разлога

Фото: Јутјуб

Последњих дана озбиљно је почело да се спекулише да би садашња градоначелница Ђаковице Мимоза Кушари Љиља могла да буде будућа премијерка Косова!

Према неким сазнањима, Мимозу, која је позната по својим сусретима са породицом Клинтон, али и по томе што редовно полаже венце на гроб злочинца Јашарија, на ту позицију гура косовски бизнисмен и бивши председник Беџет Пацоли. Она је прихватљива варијанта и за међународну заједницу како би се коначно решила криза на Косову око формирање владе и парламента, али и за такозвану ратну коалицију са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем на челу.

– Ако погледате само њен профил на Фејсбуку, ствари вам постају јасне. Она се слика држећи у једној руци заставу Албаније, а у другој заставу Косова, јасно алудирајући да оне треба да се споје. Мимоза је позната као неко ко је веома радикалан и Пацоли је уверен да би она имала снаге да изгура целу причу око „велике Албаније“. У прилог томе најбоље иде чињеница што је она дуго живела у Америци и што је веома добра и са најгласнијим заговорником те идеје, злочинцем Вилијамом Вокером – каже наш одлично обавештени избор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политички аналитичар Душан Јањић каже да су сви потези Мимозе који су за Србију неприхватљиви заправо њен највећи плус у игри за премијерско место.

– Мимоза је била у странци код Пацолија и тада је први пут изабрана за парламент, а касније је постала непобедива у Ђаковици, месту које има врло озбиљан проблем са српско-албанским сукобима, односно ратним злочинима. Она је врло прихватљив кандидат и за међународну заједницу. Сви њени састанци са Клинтоном, одласци на Јашаријев гроб и прича око застава су минус само у Београду, а тамо је то велики плус за њу. Једна је од албанских политичарки која је међу првима ишла на тренинге у Америку – коментарише Јањић.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић каже да Мимози не мањка радикалности.

– Она представља младу генерацију политичара са Косова који су се образовали у иностранству и тамо живели. Једна је од ретких жена у тој новој генерацији и веома је енергична, али то не значи да је имало мање радикална него ови стари. Само делује мало софистицираније. Она је тренутно у покушају да формира и своју партију, али јој ту не предвиђам светлу будућност – или ће морати да буде изузетно националистички оријентисана или ће просто одустати – наводи Ивановић.

Школовали је Американци

Мимоза Кушари Љиља посланица је покрета „Алтернатива”, који је основао Иљир Деда, а који је учествовао на изборима са странком Баџета Пацолија Алијанса за ново Косово и странком Исе Мустафе Демократски савез Косова. Мимоза је косовска политичарка рођена у Ђаковици, а школовала се у Приштини, као и у Америци. Била је заменик премијера, као и министар трговине и индустрије од 2011. до 2013. године, а радила је и за Светску банку и за УСАИД на пројектима за Косово.

Извор: Alo.rs