Издвајамо Србија

ЈАКШИЋ ТВРДИ: Пенс стиже са поруком „МИГОВИ не могу да вас штите као НАТО“

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић рекао је у Дану уживо ТВ Н1 да ће сутрашњи билатерални састанак потпредседника САД Мајкла Пенса и премијерке Србије Ане Брнабић, бити церемонијалан. Ипак истиче да ће Србији у Подгорици бити представљене могућности у вези са чланством у НАТО.

Бошко Јакшић (Фото: Јутјуб)

Премијерка Србије Ана Брнабић учествоваће сутра на састанку Америчко-јадранске повеље где ће имати билатерални сусрет са потпредседником САД Мајклом Пенсом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчко-јадранска повеља, односно Повеља о партнерству између САД и Албаније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, је програм сарадње установљен 2003. чији је основни циљ јачање регионалне безбедности и сигурности, уз подршку САД државама региона које настоје да испуне стандарде за пријем у НАТО- Србија у оквиру повеље има статус посматрача и није њена чланица због своје политике војне неутралности.

Јакшић је оценио да ће сусрет Брнабић и Пенса бити церемонијалан како би се показало да се контакти одржавају, будући да верује да је председник Александар Вучић у својој агенди имао озбиљније теме о којима је недавно у Вашингтону, разговарао са Пенсом.

Ипак додаје да ће Србији у Подгорици бити понуђена могућност избора, и да ће бити отворене опције у вези са дилемом око чланства у НАТО.

“’Ако уђете у НАТО видите какву ћете имати заштиту, ако мислите да ћете имати такву заштиту Миговима 29, онда се варате’. Нема даљег притиска, ваше је да одаберете даље и изаберете своју будућност”, објаснио је Јакшић изразивши очекивање да ће Пенс све државе чланице повеље подржати у њиховом европском путу, али да ће им истовремено понудити чланство у Алијанси.

Говорећи о односима САД и Русије, Јакшић је истакао да унутрашња политичка борба у Америци добија спољнополитичке рефлексије које се првенствено односе на Русију. Пут од Беле куће до Конгреса води преко Кремља, сликовито објашњава он и очекује да ће тако бити све док се не заврши унутрашњи дијалог у САД, а да после тога може доћи до контролисане нормализације односа, где ће Конгрес контролисати председника Доналда Трампа да не буде толико еуфоричан око односа са Москвом као што је био на почетку мандата.

“У перспективи треба очекивати неку нормализацију, и то је за нас увек добра вест”, истакао је Јакшић подсетивши да је Србија “на линији ватре” и да није у прилици да се конфронтира ни са ким, а понајмање са силама као што су Америка или Русија.

Када је реч о могућности да Србија ускоро, у оквиру приступних преговора са ЕУ, буде принуђена да се изјасни о придруживању европским санкцијама Русији, Јакшић је рекао да га та тема подсећа на однос ЕУ око Косова где нико не тражи признање независности покрајине, већ се траже друге ствари које ће омогућити нормализацију односа Београда и Приштине.

Зато верује да би се Србији, уколико проценат сагласности са спољном политиком ЕУ подигне са садашњих 64 одсто, прогледало кроз прсте око санкција Русији, а додаје и да се тренутно у Унији може видети одређени степен негодовања због нових америчких санкција Москви, што указује на могућност и да ЕУ у међувремену промени свој однос према Русији.

Јакшић каже и да Црна Гора није случајно одабрана као једна од тачака Пенсове европске турнеје, будући да је Подгорица била под снажним притиском Москве уочи приступања НАТО-у. 2

“Сва упозорења, притисци, претње… Зато је одабрана Црна Гора, да се подржи кретање региона ка НАТО. Порука је отприлике да само чланством у НАТО можете да рачунате на велику и директну помоћ најмоћније силе света. То је начин да се блокирају и други интереси, Турске која се помиње, Кине која се помиње, а истовремено и прилика да се промовишу и западне вредности”, истакао је он.

Примећује и да европска турнеја Мајка Пенса има и личну димензију за потпредседника САД, јер би у случају импичмента Трампа, управо он постао председник.

Сисојев: Београд пред избором

За Дан уживо ТВ Н1 говорио је и дугогодишњи уредник руског листа Комерсант Генадиј Сисојев који је оценио да Пенсова посета Подгорици показује да се Америка враћа на Балкан, и то преко процеса ширења НАТО.

Истиче, међутим, да мало ко, па и Москва, види Србију у НАТО у догледној будућности, али и да ће Србија ускоро бити принуђена да одговори на питање коме даје већи приоритет – Русији или ЕУ.

“На то питање ће морати да одговори врло скоро, идуће године када отворе поглавља која се тичу политике безбедности и спољне политике. Тада ће се отворити питање усаглашавања спољне политике. Београд гаји наду да ће се тензије смирити и да ће се односи стабилизирати, али засад нема знакова да ће бити тако”, истиче Сисојев.

Додаје и да су односи Русије и САД ових дана додаткли најнижу тачку у последњих неколико деценија, и да већ сви говоре о повратку у доба Хладног рата.

У Москви, према његовим речима, очекују и да ће после Црне Горе, и Македонија постати чланица НАТО.

 

Извор: Н1