Свет

Једини конгресмен који се противио бомбардовању Србије: Америка СРЉА У КРВАВЕ РАТОВЕ, Трамп СЛАГАО НАРОД

Рон Пол, најпознатији либертаријански политичар у САД, оптужио је председника Доналда Трампа да је преварио гласаче и погазио сва своја предизборна обећања тиме што срља у нове ратове, претећи Северној Кореји и Ирану. Пол је упозорио Трампа да би „сваки такав рат аутоматски значио и крај његовог мандата“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Председник Трамп је нестрпљив да нас увуче у најмање један катастрофалан рат. Можда чак и два. Главно питање је ко ће се први наћи на удару: Северна Кореја или Иран? – написао је 81-годишњи бивши конгресмен у својој недељној колумни коју објављује Институт за мир и просперитет.

Некадашњи председнички кандидат истакао је да притисак на улазак Америке у нови рат долази са обе стране политичког спектра.

– И демократе и републиканци притискају Белу кућу, прво са недоказаним „Русијагејтом“ око наводног хаковања избора, а сада са припремама за „нови, лепи рат“. Ако Трамп крене у рат, његов мандат је готов, а Америка ће се наћи у далеко већем проблему него што мисли – подвукао је Пол, који се за Белу кућу кандидовао 2008. и 2012, док је 2016. кандидат републиканаца био и његов син Ранд Пол.

ДУШАН ЈАЊИЋ: Ово је лоша реприза Слободана Милошевића

Бела кућа је претходних месеци покушавала да повећа притисак на Пјонгјанг због серије провокација у виду ракетних тестова које је наредио Ким Џонг-ун. Пол верује да Трамп једноставно тражи што већу улогу у било којој врсти обрачуна са Кимовим режимом. То показује и недавни прелет америчког бомбардера Б-1 преко Корејског полуострва, који је послао јасну поруку: Трамп је спреман за напад.

Северна Кореја није једини проблем

Пол даље критикује повећање броја америчких морнаричких снага у Персијском заливу, што је довело до конфликта са иранским бродовима.

– Замислите да је америчка морнарица у Мексичком заливу налетела на иранске ратне бродове са упереним оружјем у њих – истакао је Пол, који се целог живота залагао за политику мира, противећи се војном интервенционизму.

Бивши конгресмен указује да Иран поштује све обавезе из нуклеарног споразума, упркос Трамповим константним тврдњама да то није истина.

– Амерички народ је за Трампа гласао јер је уз њега постојала већа шанса да земља остане ван рата. Недавна студија показала је да је Трамп највећи број гласова освојио у деловима САД одакле потиче највећи број страдалих војника: Висконсин, Пенсилванија и Мичиген биле су кључне у победи над Хилари.

Пол је за крај позвао Трампове присталице да „изађу у јавност и спрече га да САД одвуче у нови крвави рат наспрам којег ће Ирак и Авганистан деловати као мачји кашаљ“.

Једини конгресмен који се противио бомбардовању СРЈ

Рон Пол је својеврсни гуру Покрета чајанка (Теа Партy мовемент), који се залаже за либертаријанске идеје, смањење америчког националног дуга, као и смањење огромних расхода које влада има, пре свега због интервенција у иностранству.

био један од ретких америчких политичара који је отворено протестовао против бомбардовања Србије 1999. године, и једини који је то јавно рекао у говору пред Конгресом:

– Госпођо председавајућа, бомбардовање Србије мора престати, одмах. Србија никада није извршила агресију нити била противник Сједињених Држава. Србија је усред крвавог грађанског рата у којем ми не бисмо требали да учествујемо. Чак јој нисмо ни објавили рат пре бомбардовања, као што Устав налаже. То чини овај рат неморалним и нелегалним. Не само да бомбардовање није побољшало ситуацију, већ ју је умногоме погоршало и учинило свет много опаснијим местом. Гину недужни цивили. Проблем са избеглицама је катастрофалан. Конгрес не би смео да финансира овај рат. Уколико то настави да чини, постаћемо саучесници и морално одговорни за додатно распламсавање овог конфликта – ове речи изговорио је Рон Пол 15. априла 1999. године за говорницом америчког Конгреса.

 

Извор: Blic.rs