Регион Русија Свет Србија

Јовановић: Нестанак СФРЈ је пример ко црта границе на Балкану

Неспорна је чињеница да су Америка и западне земље не само пројектовали нове границе на Балкану, него и брисали постојеће, изјавио је бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић.

Он је истакао да је то био случај са СФРЈ, која је нестала с политичке мапе свијета у року од два и по мјесеца.
– Уништили су границе једне државе која је била међу оснивачима Уједињених нација, Лиге народа и Конференција за европску безбједност и сарадњу. Онда је исти тај НАТО, противно међународном праву и повељи УН, извршио агресију на СР Југославију, што представља злочин против мира – рекао је Јовановић.То им, како је додао, није било довољно, него су насилно освојену територију СР Југославије окупирали и припремили за њено претварање у такозвану независну државу и сада у бриселском процесу истрајавају у томе да Србија прихвати нову реалност коју су они створили.

На питање да ли сада Руси цртају границе у овом дијелу Европе, Јовановић одговара да је то мисаони појам, јер, како каже, Москва никада на Балкану није покушавала да нешто тако ради.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То су увијек радили други, прије свега западне силе у 20. вијеку – констатовао је Јовановић поводом изјаве потпредсједника САД Мајкла Пенса, који је на самиту Јадранске повеље оптужио Русију за исцртавање граница, а његове речи протумачене су и као порука војно неутралној Србији.

Пенс је устврдио и како је Москва настојала да дестабилизује регион и подели га, али и одијели од остатка света, али да су, „САД одбациле било какав покушај коришћења силе у региону и шире“.

 

 

Извор: Srna