Регион Русија Свет Србија

Јовановић: Нестанак СФРЈ је пример ко црта границе на Балкану

Неспорна је чињеница да су Америка и западне земље не само пројектовали нове границе на Балкану, него и брисали постојеће, изјавио је бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић.

Он је истакао да је то био случај са СФРЈ, која је нестала с политичке мапе свијета у року од два и по мјесеца.
– Уништили су границе једне државе која је била међу оснивачима Уједињених нација, Лиге народа и Конференција за европску безбједност и сарадњу. Онда је исти тај НАТО, противно међународном праву и повељи УН, извршио агресију на СР Југославију, што представља злочин против мира – рекао је Јовановић.То им, како је додао, није било довољно, него су насилно освојену територију СР Југославије окупирали и припремили за њено претварање у такозвану независну државу и сада у бриселском процесу истрајавају у томе да Србија прихвати нову реалност коју су они створили.

На питање да ли сада Руси цртају границе у овом дијелу Европе, Јовановић одговара да је то мисаони појам, јер, како каже, Москва никада на Балкану није покушавала да нешто тако ради.

– То су увијек радили други, прије свега западне силе у 20. вијеку – констатовао је Јовановић поводом изјаве потпредсједника САД Мајкла Пенса, који је на самиту Јадранске повеље оптужио Русију за исцртавање граница, а његове речи протумачене су и као порука војно неутралној Србији.

Пенс је устврдио и како је Москва настојала да дестабилизује регион и подели га, али и одијели од остатка света, али да су, „САД одбациле било какав покушај коришћења силе у региону и шире“.

 

 

Извор: Srna