Регион Свет Србија

Јункер: „Ако Балкану одузмете европску перспективу, искусићемо поново КРВАВЕ ДЕВЕДЕСЕТЕ“

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је данас да није за то да се земље Западног Балкана ускоро придруже Европској унији, али је истовремено упозорио да уколико буду буду лишене европске перспективе, „поново ћемо доживети оно што смо доживели 1990-их“.

– У том погледу, стабилност састава Европске уније је предуслов да Балкан поново не буде у рату – поручио је Јункер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у интервјуу за Политико додао да се нада да амерички председник Доналд Трамп, који је тврдио да ће се ЕУ распасти, то разуме.

Према речима Јункера, уколико се ЕУ распадне на делове, „западни Балкан би изгубио европску перспективу“.

– Нисам за то да се Западни Балкан скоро придружи ЕУ, али уколико им одузмете европску перспективу, искусићемо поново оно што се дешавало деведесетих година – рекао је.

Он је америчком председнику скренуо пажњу и а престане да прижељкује да остале земље следе пример Велике Британије и напусте ЕУ.

Јункер се чак и нашалио на Трампов рачун око скоријих дешавања у Белој кући алудирајући на отпуштање доскорашњег шефа комуникација Ентонија Скарамучија након само 10 дана на функцији.

– То је задивљујуће. Ми смо боље организовани од Трампове администрације. То је због тога што и када дође до неких унутрашњих несугласица, ми то решимо директним разговором уместо да отпуштамо људе – рекао је председник ЕК напомињући да до сада није било разлога да икога отпушта.

Он је у великом разговору за „Политико“ истакао и проблеме са којима се ЕУ суочава, посебно са Пољском и Мађарском које су одбиле да прихвате мигранте по договреним квотама а и трпе критике из Брисела због угрожавања владавине права.

– Према Пољској ја заузет чвршћи став у односу на Мађарску. Пољска ће бити усамљенија након што Британци изађу из Уније – нагласио је.

Упитан на који начин се носи са пољским вођством у односу на мађарског премијера Виктора Орбана, Јункер је рекао да са Орбаном има блискији однос.

– Редовно разговарамо, редовно се виђамо иако то није увек јавно и службено. Не желимо да изгубимо Мађарску – рекао је Јункер не рекавши исто када је у питању Пољска.

Коментаришући „проблематичне комшије“, Јункер се дотакао и Турске напоменувши да разговори о проширењу са Анкаром не би требало да буду заустављени. То је у супротности са политиком Европског парламента и владе Аустрије који су позвали да се окончају преговори са Турском због ставова председника Реџепа Тајипа Ердогана.

– Турска је наш комшија, не можемо их једноставно пустити да склизну у заборав. Ипак, Турска сваког минута ради на томе да себе удаљи од ЕУ. Не придружује се ЕУ Турској, већ Турска ЕУ – рекао је.

 

 

Извор: Blic.rs/Tanjug