Свет

КИМ ЏОНГ УН ЗАПРЕТИО НАЈМОЋНИЈОЈ СИЛИ СВЕТА: Напашћу Америку 15.августа СА ЧЕТИРИ РАКЕТЕ! (Видео)

Лидер Северне Кореје најавио да ће половином овог месеца са четири балистичке ракете гађати острво Гуам у Пацифику, где се налази америчка војна база.

 

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун запретио је јуче да ће напасти САД до 15. августа. Медији у Пјонгјангу објавили су детаље планираног напада, према ком ће Северна Кореја са четири ракете погодити острво Гуам у Пацифику, где се налази америчка војна база.

Детаљан план
Према наводима новинске агенције КЦНА, комплетан план за напад на Гуам биће завршен до средине августа, након чега ће бити презентован вођи комунистичке земље Ким Џонг Уну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

https://youtu.be/i-l0PsZqHN0

– План подразумева лансирање четири пројектила средњег домета „хвасонг-12“, који ће прелетети небом изнад јапанских префектура Шимане, Хирошима и Коичи. Ракете ће прелетети 3.356,7 километара за 1.065 секунди пре него што досегну обале Гуама. Пашће између 30 и 40 километара од обале – навео је командант стратешких снага Северне Кореје генерал Ким Рак Гјом.

Он, међутим, није прецизирао да ли ће удар на Гуам бити изведен нуклеарном бојевом главом, којом је раније претио лидер Северне Кореје.

ИВАНА ОБЈАСНИЛА ЗАШТО ЈЕ ПОКРАДЕНА: 1. Неправда! 2. Из Србије сам! Али, кад-тад…

Такође, Ким Рак Гјом је извргао руглу обећање председника САД Доналда Трампа да ће се „ватром и бесом“ супротставити било којој претњи Пјонгјанга, наводећи да тај његов коментар представља гомилу глупости.
– Само се апсолутном силом може деловати против некога ко је изгубио разум. Наша војна акција биће ефикасна у одвраћању америчких махнитих потеза на Корејском полуострву – истакао је Ким Рак Гјом.

Истовремено, више од милион севернокорејских радника изашло је на улице Пјонгјанга да подржи најаве о нападу на Америку. Окупљени на централном Тргу Ким Ил Сунг марширали су узвикујући слогане у славу свог вође Ким Џонг Уна и певајући ратне песме уз песнице подигнуте увис.

Јапан ће оборити ракете Кореје
Јапански министар одбране Ицунори Онодера изјавио је јуче да би његова земља оборила севернокорејске ракете у случају да их Пјонгјанг испали у правцу Гуама.
– Севернокорејски напад представља претњу по Јапан. У случају ракетног напада могли би да искористимо право на колективну самоодбрану и активирамо систем ракетне одбране и разарач „Егис“ – навео је Онодера.

На севернокорејске претње реаговао је амерички секретар одбране Џејмс Матис, звани Бесни Пас. Он је навео да је Вашингтон сигуран у своју војну доминацију и запретио је и Ким Џонг Уну и севернокорејском народу уништењем.

– Северна Кореја би требало да се уздржи од потеза који би довели до рушења њеног режима и уништења њеног народа – нагласио је Матис.

План напада на Гуам
– Северна Кореја ће испалити четири ракете средњег домета „хвасонг-12“
– ракете ће прелетети јапанске префектуре Шимане, Хирошима и Коичи
– ракете ће прелетети 3.356,7 километара за 1.065 секунди (око 17 минута и 45 секунди) пре него што досегну обале Гуама

Као покер
Слично је реаговао и Трампов саветник за безбедност Себастијан Горка.
– Америка није само суперсила већ и хиперсила, која ће одговорити на сваку претњу. Доналд Трамп је био недвосмислен кад је рекао да ће искористити све одговарајуће мере како би заштитио САД и њене грађане. Ми не телеграфишемо наше будуће сценарије и начин на који ћемо реаговати. Уколико играчима за столом покажете своју руку у покеру, изгубићете. То није добра идеја у картама, а веома је лоша идеја у геополитици – објаснио је Горки.

Најновије тензије између САД и Северне Кореје, које би могле да доведу и до нуклеарног рата, догодиле су се након што је протеклог викенда Савет безбедности УН усвојио досад најоштрије економске санкције против комунистичке земље.

Тај потез уследио је зато што је Ким Џонг Ун 28. јула извео другу успешну пробу интерконтиненталне балистичке ракете „хвасонг-14“, која може да досегне до територије САД. Ким је тада чак запретио да ће гађати Америку нуклеарном бомбом уколико буде наставила да провоцира Северну Кореју. Због свега тога, и Трамп је Киму запретио нуклеарном бомбом, а у уторак је чак послао и два бомбардера Б-1Б у мисију над Корејским полуострвом, што је само још више испровоцирало режим у Пјонгјангу.

„Хвасонг-12“
– балистичка ракета средњег домета
– тежина: 28 т
– дужина: 16 м
– домет: 3.700 км – 6.000 км
– висина лета: 2.111,5 км
– бојева глава: конвенционална и нуклеарна
– тежина бојеве главе: 650 кг

Русија позив на мир

Русија је јуче још једном позвала на смиривање тензија и наставак дијалога о решењу севернокорејске кризе.

– Морамо започети озбиљан политички дијалог о овоме. Надам се да ће се Вашингтон уздржати од свих потеза који би испровоцирали другу страну на акције које би могле да буду опасне – рекао је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

 

Извор: Informer.rs