Издвајамо Свет

КИМ ЗАПАЊИО САД: Америка у паници, С.Кореја има смртоносно оружје које може да побије 90 милиона Американаца! (ВИДЕО)

Током празника Четврти јули, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је нарадио тестирање нове унапређене ракете коју су западни аналитичари оценили способном за интерконтинентално путовање. ИЦБМ, названа Хwасонг-14, или КН-14, је летела путањом за коју амерички стручњаци за одбрану верују да би могла угрозити Аљаску или делове Западне обале.

Ким Џонг Ун (фото:ЈуТјуб)

То значи да је Пјонгјанг ближи развоју способности да детонира нуклеарни уређај над САД, стварајући електромагнетни импулс (ЕМП) који би могао избрисати велике делове електричне мреже, финансијског система, и кључне инфраструктуре које контролишу бране, постројења за пречишћавање воде и нуклеарне електране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није се све ово догодило у вакууму. Др Питер В. Прај, шеф особља Конгресне ЕМП комисије који је служио у Дому за оружане снаге и ЦИА, истакао је у мартовској колумни, заједно са бившим амбасадором и директором ЦИА-е Џејмском Вулсијем, да би такво оружје, уколико би експлодирало директно над САД, убило око 90 одсто становништва.

Мејнтрим медији, и неки званичници који би требало да имају више знања, настављају да тврде да Северна Кореја још увек нема способност да оствари своје претње да ће напасти САД нуклеарним оружјем. Лажно разуверавање је пружено америчком народу о томе да Северна Кореја није “демонстрирала“ да може да умањи нуклеарну бојеву главу довољно да се може испоручити ракетом, или изградила возило за интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) способне да продру у атмосферу да дигну у ваздух амерички град.

Ипак, свака нација која је изградила нуклеарно оружје и ракете дугог домета, као што је то учинила Северна Кореја, лако може превазићи релативно једноставније технолошке изазове умањења и дизајна возила.

Заправо, Ким је недавно фотографисан како позира поред нечега што би врло лако могло бити умањено нуклеарно оружје спремно да се монтира на ракету.

И не само то, него Северна Кореја такође побољшава своју способност лансирања ракета са подморнице. У априлу 2016. године, ЦНН је известио да су се способности Пјонгјанга у овом пољу такође драматично побољшале. “Спсобност Северне Кореје за лансирање са подморнице је од вица постало нешто веома озбиљно,“ рекао је један амерички званичник. “САД то помно посматрају.“

У августу су НатионалСецуритy.неwс објавиле да је Северна Кореја лансирала балистичку ракету са подморнице која је путовала око 500 километара, и одлетела у идентификациону зону јапанске ваздушне одбране. Званичници су претпоставили да је та ракета била КН-11. Ракета је лансирана са једне од севернокорејских подморница Синпо класе, која може путовати 1.000 километара под водом, без прекида. Ова претња је довољно стварна да САД, Јужна Кореја и Јапан повећавају своје вештине лова на подморнице.

Додајте томе и чињеницу да САД повећавају своје вештине ракетне одбране, као и распоређивање средстава ракетне одбране у Јужној Кореји.

Али, колико је вероватан такав ЕМП напад од стране Северне Кореје? То зависи од тога шта раде САД и њихови савезници у региону.

Председник Доналд Трамп, секретар одбране Џејмс Матис и државни сектретар Рекс Тилерсон су јасно ставили до знања да Северна Кореја са нуклеарним наоружањем и са средствима да испали то оружје било где изнад америчког тла, представља јасну и тренутну опасност за Америку и да то неће толерисати. Дакле – превентивни војни напад је опција коју нико у Белој кући или администрацији није искључио.

Много тога би требало да се догоди пре тога – као што је придобијање председника Јужне Кореје Мун Џае-ина, који много више воли дипломатију од сукоба у решавању питања Северне Кореје.

Ако би се то догодило, већина стручњака за Северну Кореју – и неки севернокорејски дезертери – верују да би Ким лансирао све што му је преостало, укључујући и нуклеарно и хемијско оружје. Уследио би рат.

Извор: Wебтрибуне.рс