Србија

КРАЈ ТРГОВИНСКОГ РАТА Хрватска вратила таксе на старо

Министарство пољопривреде Хрватске изменило је Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима са 270 на 12,6 евра.

 

До промене правилника дошло је након жестоких реакција суседних земаља погођених хрватским мерама, због чега је премијер Андреј Пленковић наложио измену тих прописа.

Измена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, те износи 90 куна (12,6 евра) за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које спроводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција.

У саопштењу хрватског Министарства пољопривреде наводи се да је са суседним државама договорено да од сутра нема трговинских блокада на границама.

Такође, у сарадњи са суседним државама Министарство пољопривреде Хрватске анализираће цене накнада инспекцијског надзора у окружењу како би се осигурала заштита потрошача и конкурентан положај пољопривредника на начин који неће ометати трговинску размену.

ХРВАТСКИ ИЗВОРИ ТВРДЕ: Тито је из сенке водио Павелићеву владу!

Министарство очекује да се у кратком року организује састанак на тему кориштења агрохемијских средстава која немају одобрење за употребу у Еуропској унији, како би се пољопривредни произвођачи из суседних земаља што квалитетније и брже прилагодили ЕУ правилима.

“Заштита потрошача ће и надаље бити први приоритет Министарства пољопривреде, а инспекцијски надзор воћа и поврћа спроводиће се истим интензитетом. Свака пошиљка воћа и поврћа која се увози у Хрватску мора и даље бити у складу с општим тржишним стандардима”, наводи се у саопштењу.

Министарство пољопривреде је најавило ће, као и до сада, интензивно радити на мерама осигурања квалитетне и здравствено исправне хране која се продаје у радњама у Хрватској.

Правилник ће бити објављен у петак, 11. августа

Хрватска је прошле недеље подигла накнаду за инспекцијски надзор с 90 куна (27.70 КМ) на 2.000 куна (527 КМ), што је изазвало огромно негодовање земаља у региону, јер је тиме такса увећана за чак 22 пута.

Србија је на тај потез одговорила контрамером. Тако је осим фитосанитарне и ветеринарске контроле, све прехрамбене производе из Хрватске Царинска управа од петка подвргавала и лабораторијској анализи. Европска комисија позвала је све стране да се суздрже, избегну ескалацију те да учине све како би разрешиле ово питање кроз консултације у које ће ући у доброј вери.

Љајић: Завршен царински рат, све по старом правилнику

“Царински рат” земаља региона са Хрватском је завршен, изјавио је министар трговине Расим Љајић и додао да ће се и убудуће таксе за надзор воћа и поврћа плаћати 90 куна, по старом правилнику.

– Чуо сам се министром Томиславом Толушићем (хрватски министар пољопривреде) који ме је обавестио да ће Хрватска вратити правилник на старо решење – рекао је Љајић новинарима.

Навео је да је то задовољавајуће решење али да нема места тријумфализму, нити томе да неко проглашава победу и пораз.

– Једино је важно да се обезбеди слободан проток роба и да се уклоне баријере. То је у интересу наших економија и привреда, али и добросуседских односа у читавом региону – навео је он.

На питање шта ће бити са пољопривредницима који су по новим таксама већ радили и да ли ће држава тражити да им се врати новац, Љајић каже да једино они сами могу то да ураде.

– Ми као држава не можемо да тражимо, али они могу да траже редовне судске поступке уколико сматрају да су оштећени – каже Љајић и додаје да је држава већ учинила шта је могла и сматра да је то довољно.

 

Извор: Blic.rs