Србија

ЛЕЖИМО НА БЛАГУ? Цела планета гледа у рудне ризнице Србије

Представници ЕУ, САД и Канаде долазе на скуп о геолошким ресурсима. Београд домаћин директорима завода са буџетима у милијардама.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најважнији генерални годишњи скуп организације Европских геолошких завода (ЕуроГеоСурвеyс – ЕГС), уз учешће САД и Канаде, одржаће се у Београду од 10. до 13. октобра 2017, а главна тема биће потенцијал минералних ресурса Србије. Домаћин овог скупа на највишем нивоу је Геолошки завод Србије, чији ће стручњаци представити директорима геолошких кућа и националним делегатима најразвијенијих држава српска рудна, али и туристичка богатства.

Експерти сматрају да скупови ЕГС превазилазе научни ниво и улазе у сфере економије и политике, јер се на њима земља домаћин најдиректније представља инвеститорима. Чињеница да је геолошка организација држава Европске уније дала 2015. српском заводу пуноправно чланство, иако Србија још није члан ЕУ, а затим и организацију оваквог самита, показује изузетан значај који се придаје нашим минерално-сировинским потенцијалима.

– Скуп ЕГС, у Београду коме ће присуствовати најминентнији људи од струке и менаџмента европске сировинске политике, има огроман значај за Србију, јер ћемо им из прве руке представити наше минералне потенцијале. Скупу ће присуствовати директори геолошких завода чији буџети износе више милијарди долара и који у својим државама усмеравају политику коришћења миниралних сировина – каже за наш лист проф. др Драгоман Рабреновић, директор Геолошког завода Србије. – Европи је стало да зна шта поседује од тих сировина на свом простору и преко ЕГС направи базу података о њима. Интерес Европе је да европски минерални ресурси остану на њеном подручју, а Србија је међу водећим државама кад је реч о некима од њих.

Нашој националној геолошкој кући подршку у представљању минералних потенцијала даће и представници Рударско-геолошког факултета, Српског геолошког друштва, министарстава и релевантних институција и фирми.

АНТОНИЋ ВУЧИЋУ: Нису Срби паразити и ленштине већ твоји политичари и министри

Нова сировинска стратегија ЕУ која предвиђа повратак Европе сопственим изворима минералних сировина, да би се осигурала безбедност снабдевања, враћа Србију на позицију коју је имала у прошлости као висококотирана сировинска база. Поред традиционалних руда бакра, злата и олова, Европљане посебно интересују наша лежишта минерала, као што су литијум, бор и ретки елементи који имају примену у новим технологијама.

– Геолози и њихова истраживања су у новијој историји Србије практично најављивачи доласка страних инвестиција, стручњака, нових технологија и великих искорака у индустрији и друштву. Сматрамо да је скуп чију смо организацију добили корак у том смеру – каже проф. др Рабреновић.

ШАНСА ЗА ЕВРОПСКЕ ФОНДОВЕ

Геолошки завод Србије је пуноправни члан организације ЕуроГеоСурвеyс (ЕГС) која удружује геолошке заводе Европе у циљу заједничког наступа за приступање европским фондовима, доношењу заједничких приоритетних стратегија у области геологије, као и сарадња у виду саветовања и усклађивања са европским регулативама.

Чланством у ЕГС, Геолошки завод Србије стекао је право гласа у одлучивању на годишњем нивоу, иако Србија није члан ЕУ.

 

Извор: Novosti.rs