Србија

Линта: „ДАЧИЋ ДА ПИШЕ светским силама због Томпсона и усташтва“

Фото: Јутјуб

Наступ Марка Перковића Томпсона у Слуњу уз присуство хрватског министра бранитеља Томе Медведа је потврда да Загреб рехабилитује фашистичку идеологију.

То је рекао председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и затражио осуду међународне заједнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Линта је позвао министра спољних послова Србије Ивицу Дачића да упути отворено писмо САД, Европској унији и Немачкој и затражи да осуде чињеницу да хрватска Влада финансира концерт проусташког певача Томпсона и шаље свог изасланика у виду министра одбране Томе Медведа, навео је Линта у изјави за јавност.

„На тај начин хрватска Влада отворено рехабилитује фашистичку идеологију и шаље јасну поруку да је усташтво темељ данашње хрватске државе чиме дубоко вређа стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома који су на бестијалан начин убијени у злогласној НДХ, али и читав српски, јеврејски и ромски народ“, оцењује Линта.

Он истиче да је Томпсон свој концерт у Слуњу, на коме је присуствовало десетине хиљада људи, започео и овај пут са усташким поздравом „За дом спремни“.

 Јутарњи: Грабар-Китаровић ће позвати Вучића да на јесен посети Загреб

„Присутни су клицали „Уби Србина“, скандирали „За дом спремни“, певали песму о Јури и Бобану – командантима злогласне усташке легије која је позната по масовном покољу Срба и носили мајице и заставе са усташким поздравом „За дом спремни“, истиче Линта.

Оцењује да је градоначелник Слуња Јуре Катић у свом говору био искрен и окупљеним присталицама усташтва рекао оно што је општепознато тј. да данашња скоро етнички чиста Хрватска није створена на антифашизму и одлукама ЗАВНОХ-а већ је њен темељ нацифашистичка НДХ.

„Главни разлог одржавања концерта Томпсона у Слуњу ове године јесте одавање почасти команданту кољачке Црне легије Јури Францетићу који је пре 75 година тачније 1942. године убијен поред села Мочиле код Слуња“.

Очигледно је да хрватској Влади нису битни добросуседски и партнерски односи са Србијом који треба да буду засновани на вредностима поштовања људских права, антифашизма и људског достојанства, сматра Линта и додаје да повремене изјаве хрватских званичника у којима осуђују усташтво су декларативног карактера и искључиво су намијењене за спољну употребу.

 

Извор: B92.net