Србија

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ПОГОДИО У СРЖ: „А хоће ли оне који нису признали Косово да истерају из ЕУ, кад Србију не примају због тога?“

Академик Матија Бећковић изјавио је да не разуме чему журба да буде решено питање Космета и додао да стиче утисак да су сва друга питања решена, па је и Србима и свету једино преостало питање Косова.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ајде да за ову прилику, уз Косово, набројимо још седам сличних, и то само на слово К: Корзика, Каталонија, Кипар, Квебек, Крим, Курилска острва, Кореја – рекао је Бећковић за НИН.

Када је реч о унутрашњем дијалогу о Космету који је иницирао председник Србије Александар Вучић, Бећковић каже да је та дебата завршена прие него што је и почела. Он истиче да не постоји унутрашњи дијалог, као ни спољашни монолог.

ШОКАНТАН ПРЕОКРЕТ! НАЈБОЉИ ДРУГ У СУЗАМА: Драгана се није убила, ЖЕЉКО ЈУ ЈЕ ПОВУКАО ПОД ВОЗ?!

Коментаришући оцене да је Косово мит и захтеве из света да га се Срби као таквог одрекну, Бећковић је рекао да они који се лако одричу туђих митова, од Срба траже да се одрекну својих не би ли и у том погледу постали „небивали случај на свету“.

– С друге стране има истине и у ономе да нико од нас ништа не тражи. Професионалци раде свој посао за велике паре. Дошли су да унапреде живот у некој рупи и сваки час завирују у приручник „Окупација у 100 лекција“. Штиклирају тачку по тачку проверавајући да ли су обавили све за шта су плаћени. Свеједно им је чије је Косово и уз добру и пријатну вечеру не би имали ништа против ни да нам га дају. Макар усмено – каже Бећковић.

Према његовим речима, био би велики успех када Србе не би третирали мимо света и тражили од њих нешто што се не тражи ни од једног другог народа, а то значи да Косово не буде ни изузетак, ни уникум, ни преседан који се више неће примењивати ни на кога.

– Како признање Косова може бити услов за пријем Србије у ЕУ? Хоће ли оне који нису признали Косово истерати из истог разлога због којег Србију неће да приме? – упитао је српски академик.

Амбасадор САД укључен у аферу прислушкивања – циљ ЦИА пад Србије: Грме македонски медији

Говорећи о ставу Српске академије наука и уметности о Косову, Бећковић је подсетио на пример из руске историје када је патријарх Тихон одбио захтев совјетских власти да уступи златне реликвије да би се купило оружје Црвеној армији.

– На питање судије да ли то значи да црква нема поверења у совјетску власт, он је одговорио – значи, а на потпитање да ли мисли да власти за то злато не би купиле оружје, он је рекао – мислим. И додао је да Руска црква нема претпостављених и нико јој не може наређивати шта да чини. Ако нађе за сходно да своје реликвије уступи, она ће то сама одлучити и учинити без туђих заповести – навео је Бећковић.

Упитан да као творац кованице да је Косово најскупља српска реч каже шта би се сада могло назвати најскупљом српском речју, с обзиром на то да је према неким анкетама Косово тек после 10. места приоритета грађана Србије, Бећковић је навео да би те речи биле „ментално здравље“.

 

Извор: Srna