Србија

Мекалистер: „Разговор с Дачићем је поверљив, кажу ми да је ‘решено'“

Шеф Спољнополитчког одбора Европског парламента и известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер каже да је Брисел био изненађен спором између Србије и Македоније.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је сада задовољан што су званичници обеју држава омогућили да се до решења дође дијалогом на дипломатском нивоу без ескалације. Најважније је, каже, да на политичком нивоу постоји перманентни процес дијалога између престоница ових држава.

– Дакле, за нас је можда било изненађујуће што је искрсао овај проблем између Србије и Македоније, које до сада уопште нису имале пуно спорова. Али, веома сам задовољан што су дијалози између председника Александра Вучића и премијера Зорана Заева, између Заева и премијерке Ане Брнабић и између министара иностраних послова, омогућили да се спор реши на дипломатском ниву без даље ескалације – истакао је Мекалистер.

РУСИ ОТКРИВАЈУ ИСТИНУ о Младићу и шта му све раде у Хагу

Са српским званичницима је каже разговарао о питању недавних контроверзи између Србије и Македоније и додаје да му је речено да је то питање решено. У четвртак је, напомиње, о томе дискутовао са министром Ивицом Дачићем.

– Речено ми је да је конфликт, ако ћемо га тако назвати, решен. Ту је био и позив од свих институција Европске уније да обе стране остану смирене, колико је могуће – рекао је Мекалистер.

Он је додао да је то био „поверљив разговор“ и да зато не може да говори о детаљима.

– Очигледно је да је Србија била разочарана одређеним акцијама које је Македонија предузела против српских дипломата. Мислим да су сада разјаснили ситуацију, да су обе стране промениле мишљење о том питању и надам се да нећемо видети понављање корака или да се нешто попут овога неће догађати поново – навео је Мекалистер који данас завршава дводневну посету Београду.

 

Извор: Vestionline.com