Србија

МИНИСТАР ВУЛИН ИСМЕВА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Војници имају бројне бенефиције

Фото: Јутјуб

Празне приче: Иако припадници војске месечно примају око 36.000 динара, први човек одбране тврди да њихов стандард није лош и да плата неће бити на нивоу инжењера у цивилству.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар одбране Александар Вулин очигледно живи у некој другој земљи јер је изјавио да стандард запослених у војсци није лош и да имају бројне бенефиције.

Наиме, иако је добро познато да је положај војника изузетно тежак и да им је месечна плата тек 35.826 динара, Вулин је у гостовању на Јавном сервису рекао да припадници Војске Србије имају бројне повластице, те да зато многи желе да раде у систему одбране.

Линта: „ДАЧИЋ ДА ПИШЕ светским силама због Томпсона и усташтва“

– Никада плата у војсци неће бити на нивоу инжењера у цивилству, никада није била и нигде на свету није, али постоји читав низ ствари које вас мотивишу да дођете у војску и да останете. Војници имају бенефицирани радни стаж, увећање када иду у пензију, јер када почне да гори Кладово или се догоде поплаве у Обреновцу, нико не пита колико ће војник остати. Ко не храни своју војску, храниће туђу, а Србија никада није хранила туђу војску – казао је Вулин, додајући да Србија жели успешну, опремљену, сигурну и задовољну војску.

Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, каже за Курир да војници овакве изјаве слушају од 2014. године, а да притом живе све горе.
– Ово је празна демагогија са два циља – прикупљање поена за власт и обмањивање грађана Србије. Припаднике војске нико не може да обмане о стању и условима у којима живе и раде. У овим годинама у потпуности живимо цитат Црњанског из његовог дела „Сеобе“: „Војник је мученик и није човек као други људи“ – каже Антић и додаје:
– Ако боље послушамо изјаву министра Вулина, јасно закључујемо да Србија жели успешну, задовољну и добро опремљену војску, али као што каже, то су само жеље. Стварност је да власт не чини ништа да унапреди положај и стандард припадника војске, коју у просеку дневно напусти њих шесторо, као и да нема ни назнака да се дотрајала и застарела опрема и техника обнове.

 

Бобан Каровић

Луд збуњеног
КО СЕ НЕ ЈАВИ ИДЕ У ЗАТВОР

 

На бројне адресе у Лесковцу од понедељка пристижу позиви за једнодневне и вишедневне војне вежбе. Реч је о новим позивима резервном саставу који је одслужио војни рок са оружјем. На војне вежбе позиваће се жене старе до 50 година. По закону, ко се не одазове, запрећена је казна од 10.000 до 50.000 динара или три месеца затвора.

Извор: Kurir.rs