Србија

МИНИСТАРСТВО ЗАБРАЊУЈЕ ДА СЕ У ШКОЛЕ и ВРТИЋЕ уписују деца која нису вакцинисана

(фото:Јутјуб)

Ових дана подигла се прашина јер све мање родитеља вакцинише децу у Србији, а поставља се логично питање: како се невакцинисана деца уписују у школе и вртиће и да ли је то опасност по осталу децу?

Наиме, како су раније преносили медији, у Србији су на снази два закона, која су у сукобу. Тачније, Законом о заштити становништва од заразних болести невакцинисана деца не могу да се упишу у основну школу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Насупрот томе, имамо и Закон о основном образовању и васпитању, по коме је основна школа обавезна за сву децу.

„Иако је законом обавезно да дете иде у предшколско и да похађа редовну школу, не може га нико уписати у колектив док не обави вакцинацију. Вакцинални статус детета мора да се доведе у све предвиђене нормалне оквире. Боравак у предшколској и школској средини не може бити безбедан, ако је и једно дете невакцинисано“ – казали су из овог министарства.

Али…Србија… Закон је често само слово на папиру.

Извор из једне београдске основне школе нам каже да ово није услов да се дете упише у први разред у пракси, и да су они у законској обавези да дете упишу и без потврде о вакцинацији.

– Уписујемо децу и која нису вакцинисана. Закони су контрадикторни врло. Ми имамо законску обавезу да упишемо сву децу, мада већина јесте вакцинисана – каже нам извор из једне београдске школе.

То сазнање потврдио нам је и београдски имунолог, који је желео да остане анониман.

Наиме, лекар с којим смо разговарали каже нам да се у Србији без проблема уписују деца која нису вакцинисана, и то најчешће на следећи начин:

– Уписују их и уз потврде да се вакцина из неког разлога одлаже привремено, јер је дете било болесно или слично. Ми то никако не препоручујемо, али такве потврде се издају – каже наш саговорник.

Он додаје да дете које није вакцинисано је пре свега опасност за себе, пре него за другу децу.

Са вртићима слично

Када су у питању деца која полазе у вртић, како је за медије објаснио др Јонев из Дома здравља Чукарица, педијатри су дужни да на својеврсном картону, који се предаје предшколској установи, упишу које су све вакцине примила деца.

– С обзиром да је највећа фама око ММР вакцине, многа деца крећу у јаслице и пре него што приме ову вакцину, па је због тога немогуће некоме забранити упис у предшколску установу – казао је др Јонев за Блиц.

 

 

Извор:  espreso.rs