Издвајамо Србија

МИСТЕРИЈА ФОНТАНЕ НА СЛАВИЈИ: Коштала 1,8 милиона евра, а инвеститор непознат, подигнута без грађевинске дозволе

БЕОГРАД – Према истраживању Истиномера, ни Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, нити Секретаријат за саобраћај не знају ко је инвеститор градње фонтане на Славији, вредне 1,8 милиона евра.

Наиме, Секретаријат је за Истиномер изјавио да је инвеститор радова била Дирекција за грађевинско земљиште, док у Дирекцији кажу да они нису били инвеститор, већ да су само спровели јавну набавку за извођење радова.

Истраживање Истиномера је показало да је фонтана подигнута без грађевинске и употребне дозволе, само са решењем о изградњи, пошто је изградња фонтане „увучена“ под реконструкцију Трга Славија, уместо да се посматра као засебан пројекат.

Изградњу фонтане је пратило много контроверзи, што показује и податак да је само 10 дана пре пуштања фонтане у рад донета одлука о измени уговора о изградњи, која се односи на хидротехничке и електроенергетске инсталације.

Том одлуком је, између осталог, предвиђена промена пумпи и увођење додатне противпожарне опреме.

Такође, и даље је нејасно да ли ће фонтана радити током целе године, или само 8 месеци годишње, као што није познато ни да ли има сензоре за ветар, који би ограничавали висину млазева током ветровитих дана.

 

Извор: Курир.рс / Истиномер.рс